zeeuwse bolus

Dé Zeeuwse Bolus.
Het project van “Op zoek naar het perfecte recept
voor de eigengemaakte Zeeuwse Bolus van kleinstukjedan 
Het eindresultaat.van deze Zeeuwse bolussen Verbluffend lekker!!
Alsof het zo uit de bakkerij kwam.
Lekker plakkerig en ook belangrijk geen droge broodjes.
Nu moet ik je er wel bij vertellen dat ik
de echte smaak van Zeeuwse bolussen niet kent
maar als die nog lekkerder zijn dan dit resultaat
dan rij ik morgen nog naar Zeeland.;-)

Ingrediënten

  • 210 ml handwarme melk
  • 35 gram ongezouten roomboter, (op kamertemperatuur)
  • 1 klein ei (op kamertemperatuur)
  • 350 gram tarwebloem (ik gebruikte patentbloem)
  • 1 zakje droge gist = 7 gram
  • Snuf zout
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel.

Bereiding

Doe de melk samen met de boter in een steelpannetje
en verwarm dit tot de boter is gesmolten (niet koken)
Laat de melk afkoelen tot lauw.

Meng bloem, zout en gist in een kom.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg het ei eraan toe.
Giet de lauwe melk/boter mengsel erbij
en laat dit met de deeghaak 8 minuten op lage stand draaien.
of mix met de handmixer en deeghaken
Als je van het deeg een dun vliesje van kunt trekken.is het deeg oké,
Het deeg hoort wel een beetje plakkerig te zijn.
Neem een braadslee vul deze met koud water
en zet de braadslede op bodem van de oven.

De oven niet aanzetten

Zet de kom met het deeg op een rooster boven de braadslede met water en laat het deeg 15 minuten rijzen.

Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel in een grote schaal.

Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven

en maak er 10 bolletjes van 55 gram van.

Als je deeg erg plakt wrijf je handen dan iets in met bloem.

dat rolt een stuk makkelijker.

Wentel de bolletjes door de suiker.

Hoe meer suiker hoe plakkeriger de broodjes uiteindelijk zullen zijn .

en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Vul de braadslee opnieuw maar nu met warm water

Zet de braadslede onder in de oven

en schuif de bakplaat met deeg bolletjes 15 minuten in de oven.

de oven niet aan zetten 

Na 15 minuten de bolletjes eruit halen en nog een keer door de suiker wentelen.

Maak van elk bolletje strengels van ongeveer 35 cm.

Rol de strengels losjes op en stop het buitenste uiteinde onder de rol.

Leg de bolussen op de bakplaat met bakpapier en dek ze af met een vochtige theedoek.

Laat de bolussen 45 minuten rusten op het aanrecht.(tochtvrij)

Verwarm de oven voor op 250°C en

zet onder in de oven op een rooster een braadslede met koud water.

Dit zorgt tijdens het bakken voor stoom zodat de bolussen niet uitdrogen.

Bak de bolussen in 6 minuten goudbruin en gaar.

Haal ze uit de oven draai ze gelijk om en laat afkoelen.

Als de bolussen zijn afgekoeld afdekken met aluminiumfolie.

 enjoy!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.