Alhoewel de naam anders doet vermoeden is deze taart zoet en kruidig van smaak.
Wortels combineren erg goed met sinaasappels.
dus ook de klassieke roomkaas topping heb ik ook op smaak gebracht met sinaasappel.
Je kunt dit ook vervangen voor citroen
Omdat de taart een zachte kruim heeft is het erg lekker om er een extra bite aan te geven.
Ik gebruikte hiervoor wal-en pistachenoten.
De tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes en geven deze taart een extra notensmaak.
Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm)
- 75 gr tahin (sesampasta)
- 125 ml zonnebloemolie
- 3 eetlepels palmsuikersiroop (of donkere stroop of honing)
- 3 sinaasappels
- 225 gr lichtbruine basterdsuiker (ik gebruikte 150 gr)
- 3 eieren (m)
- 200 gr wortels
- 50 gr pistachenootjes + wat extra voor garnering
- 50 gr walnoten + wat extra voor garnering
- 175 gr bloem
- 2 1/2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
roomkaas glazuur:
- 200 gr verse roomkaas
- 100 gr zachte boter
- fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1 – 2 el verse sinaasappelsap
- 100 gr poedersuiker (gezeefd)
bereiding
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de schil van 3 (schoon geboende) sinaasappels
Pers de sinaasappels uit tot je 100 ml sap hebt.
Schil de wortels en rasp ze grof
Hak de wal-en pistachenoten grof.
Klop in een ruime kom de tahin,olie,siroop (of stroop),sinaasappelrasp sinaasappelsap en de basterdsuiker door elkaar.
Klop er 1 heel ei en twee dooiers door.(eiwitten nog even apart houden)
Meng er de geraspte wortels en de grof gehakte noten door.
Zeef de bloem,bakpoeder en specerijen en roer ze door het wortelmengsel
Klop de twee eiwitten stijf en spatel dit door het beslag
Schep het beslag in de vorm en bak de worteltaart in circa 25-30 minuten op 180 graden gaar.
Steek een sateprikker in het midden van de bodem,
wanneer deze er droog uitkomt is de taart gaar.
Haal de taart uit de oven en laat het in de vorm afkoelen.
Bereiding citroen-roomglazuur
Mix de roomkaas met de boter sinaasappelsap,en rasp los.
Mix er de poedersuiker er beetje bij beetje door
tot je een mooi en glad glazuur.
Verdeel het glazuur over taart
Bestrooi het glazuur met pistachenootjes en walnoten
Zet de taart een uur in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.
bron recept : theguardian.com