Geïnspireerd door een prachtige Desserttaart met kers en twee soorten chocolade- van Rutgerbakt.nl maakte ik voor een verjaardag heerlijke bombes waarvoor ik de Silikomart bakvorm 5 halve bollen ø 8 cm gebruikte
Bestaande uit een luchtige mousse van witte chocolade op een dubbele bodem van amandelbiscuit
In plaats van een velvet spray heb ik de chocolade mousse overgoten met een roze spiegelgelei.
De kersen compote in het recept verving ik voor jam.
en de cacao voor biscuitbodem liet ik achterwege.
Ingrediënten
amandelbiscuit (voor 10 bombes ) **
- 3 eieren x2
- 75 gr suiker x2
- snufje zout x2
- 30 gr bloem x2
- 50 gr amandelmeel x2
- 1 el cacao x2
biscuitvulling
- 10 el jam naar keuze
Ingrediënten mousse
- 300 ml slagroom
- 3 eieren
- 50 gr kristalsuiker
- merg van een half vanillestokje
- 4 blaadjes gelatine
- 270 gr witte chocolade
Ingrediënten spiegelgelei
- 7 blaadjes gelatine
- 200 ml water
- 218 gram kristalsuiker
- 218 gr glucosestroop
- 145 gr gecondenseerde melk
- 200 gr witte chocolade
- kleurstof naar keuze
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een bakplaat van 20×20 in met boter en
bekleed de bakplaat en de opstaande randen met bakpapier.
Breng een pan water aan de kook
Doe de eieren en suiker in een hitte bestendige schaal en zet dit op de pan met het warme water.
Klop het mengsel au bain marie met een garde tot een temperatuur van 37 ℃
Zet de schaal op het aanrecht en klop het met de garde net zo lang tot het eimengsel weer is afgekoeld.
Meng in een kom de bloem en amandelmeel en zout en cacao door elkaar en spatel het bloemmengsel in delen voorzichtig door het afgekoelde eimengsel.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat.
Bak het biscuit in circa 8 minuten goudbruin en gaar.
Laat het biscuit enkele minuten afkoelen en steek er de ronde bodems uit.
Uit het biscuit kon ik ook nog 9 hele en twee halve cirkels uitsteken zodat ik in totaal 10 biscuitbodems had.
Herhaal het bovenstaande recept zodat je in totaal 20 cirkels hebt.**
Bestrijk 10 van de bodems met jam en plaats er een bodem bovenop.
Dek de gevulde bodems af met plastic en zet ze apart tot gebruik.
Maak de witte chocolade mousse volgens het recept van Rutger.
Vul de halve bollen voor 3/4 deel vol met de chocolademousse en plaats er een -met jam gevulde- biscuitbodem op.
Verpak de bakvormen in plastic huishoudfolie en zet ze in de vriezer tot het moment van geleren.
Bereiding spiegelgelei
Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water
Doe de suiker water en glucosestroop in een pannetje en verwarm het tot 103℃
Zet het vuur uit.
Voeg de gecondenseerde melk en de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
Roer alles even goed door,en voeg dan de fijn gehakte chocolade toe.
Blijf het mengsel rustig roeren tot de chocolademengsel ongeveer 30℃ is.
Voeg naar wens de kleurstof toe.
Haal de gebakjes uit de vriezer en haal ze voorzichtig uit de vorm.
Ondanks dat ze bevroren zijn zijn ze wel erg kwetsbaar Probeer daarom de bevroren mousse zo min mogelijk aan te raken zodat ze mooi glad blijven. en geen oneffenheden krijgen
Zet de bevroren gebakjes op een rooster die je op een groot dienblad plaatst.
Giet de gelei in een kannetje en overgiet de nog bevroren gebakjes gelijkmatig met de gelei.
Laat het overtollige gelei eraf druipen en zet ze met behulp van spatel op een bord of platte schaal.
Zet ze minimaal 90 minuten in de koelkast zodat de gelei mooi kan opstijven.
Bewaar en serveer de gebakjes gekoeld.