Dit recept trok mijn aandacht door de bijzondere combinatie van dadels en whisky
Het is een machtige en zware cake dus serveer ze in kleine stukjes.
Deze cake is extra lekker om van te voren te maken zo trekken de smaken er goed in.
Ingredienten voor een ronde vorm van 20 of een brownie bakblik
- 100 gram bigarreaux (gekonfijte donkere kersen)
- 140 gram dadels (ontpit in vieren )
- 1 dl whisky (plus een paar eetlepels om te drenken)
- 150 gram zachte boter
- 250 gram gepelde walnoten (plus 5 halve voor garnering)
- 150 gram donkere ruwe rietsuiker
- rasp van 1 sinaasappel
- rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels gemalen amandelen
- 3 eieren los geklopt
- 1 eetlepel donkere stroop
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 40 ml melk
Bereiding
Doe een dag voor het bakken de bigarreaux en de dadels in een schaal en giet de whisky erover.
Schep alles om en zet de schaal afgedekt tot de volgende dag weg.
Verwarm de heteluchtoven voor op 130 graden
Vet een brood/cakevorm in 30 x 11 cm of een ronde vorm van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Rooster de walnoten op een bakplaat 10 minuten in de oven.
Houd ze goed in de gaten zodat ze niet verbranden en hak ze grof
Klop in een mengkom de boter,suiker en sinaasappel en citroenrasp met de mixer 5 minuten tot een bleke romige massa.
Schep de gemalen amandelen erdoor en voeg geleidelijk ook de los geklopte eieren toe.
Klop tussendoor steeds alles goed door elkaar.
Roer de stroop door het mengsel en spatel het bakmeel erdoor.
Vouw tot slot de walnoten bigarreaux en de dadels door het beslag (met het weekvocht uit de schaal)
Doe er zoveel melk bij dat het een dikke vloeibaar beslag is.
Stort het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Garneer met de overgebleven walnoten .
Bak de cake circa 90 minuten in het midden van de oven.
Controleer na 80 minuten met een prikker of de cake gaar is
Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
Neem de vorm uit de oven en laat de cake hierin afkoelen.
Prik als de cake koud is met een spies gaatjes in de cake en besprenkel de extra whisky erover.
Om de cake te bewaren
Wikkel de cake in een laag bakpapier en dan in een laag aluminiumfolie, en bewaar hem maximaal een maand.
Bron Fiona Caims Mooi gebakken