Deze taart maakte ik voor Valentijnsdag
De taart bestaat uit 3 dunne lagen citroenbiscuiten heeft een vulling van een romige banketbakkersroom met munt
en verse aardbeien.
De bovenkant is gedecoreerd met marsepein met uitgestoken hartjes
opgevuld met aardbeiencoulis.
recept voor 8 personen
ingrediënten munt-banketbakkersroom
- 270 ml volle melk
- 90 ml slagroom
- 3 verse muntblaadjes
- 4 eierdooiers
- 65 gram suiker
- 30 gram maïzena
- snufje zout
- 10 gram boter
- 250 ml slagroom *
Voor de aardbeiencoulis
- 250 gram aardbeien (diepvries of vers)
- 100 gram suiker
- 2 eetlepel citroensap
- 1 blaadje gelatine
Ingrediënten citroenbiscuit
- 4 eieren, gescheiden
- 120 ml verse citroensap
- 60 ml olie
- geraspte schil van 1 citroen
- 120 gram bloem
- 2 x 100 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel cream of tartar
verder
- 250 gram marsepein of rolfondant (wit)
- 1 eetlepel abrikozenjam (zonder stukjes)
- verse aardbeien ongeveer 20 stuks
Bereiding banketbakkersroom
Breng de melk, met de slagroom en in reepjes gesneden munt in een pannetje aan de kook.
Mix in een andere kom de eierdooiers,suiker,maïzena en zout.
en klop totdat het mengsel romig is.
Voeg langzaam het warme melkmengsel bij de eidooier mengsel,
Blijf kloppen met een garde tot je een glad mengsel hebt.
Doe het mengsel terug in de pan en klop op een matig vuur tot het mengsel dik en gebonden is.
Haal van het vuur en roer de boter erdoor.
Giet de banketbakkersroom in een diep bord en
bedek het met plastic huishoudfolie.
Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen
Bereiding citroenbiscuit
Verwarm de oven voor op 165 ° C
Bekleed een bakplaat van ongeveer 40 x 30 cm met bakpapier en vet de randen in.
Mix het eigeel met citroensap en de olie
Zeef de bloem, 100 gram suiker,bakpoeder en zout boven het eimengsel en meng dit door elkaar tot een glad beslag.
Klop de eiwitten stijf met de cream of tartar en voeg al mixend 100 gram suiker toe tot glanzende stijve pieken.
Spatel het eiwit voorzichtig in twee delen door het dooiermengsel.
Verdeel het beslag over de bakplaat en bak het biscuit in ongeveer 25 minuten gaar.
Leg een vel bakpapier op het werkvlak klaar licht bestoven met poedersuiker (dit voorkomt het vastkleven van het biscuit)
Snijd de randen van het biscuit los.
Keer het biscuit om op het bakpapier en laat het wat afkoelen.
Snijd het biscuit in 3 gelijke repen.
Klop de slagroom* stijf
Meng in delen de slagroom door de banketbakkersroom.
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met een rond glad spuitmondje.
Leg 1 strook van het biscuit op een taartschaal
Halveer de aardbeien (of snijd grote aardbeien in plakken) en schik ze met de platte kant naar beneden over het biscuit.
Spuit de banketbakkersroom over en tussen de aardbeien en strijk het glad met een paletmes
Plaats de tweede laag biscuit erop en verdeel ook hier de gehalveerde aardbeien over. Strijk het glad met een paletmes.
Plaats de laatste laag biscuit erop.
Zet de taart in de vriezer tot het stevig genoeg is om te snijden
(ongeveer 60 minuten)
bereiding aardbeiencoulis
Verwarm in een steelpan op laag vuur
de aardbeien met de suiker en het citroensap tot de suiker is (ongeveer 10 minuten)
Mix de puree met de staafmixer tot een gladde massa.
en druk dit door een zeef.
Week de gelatine in koud water
Verwarm de aardbeienpuree en los de uitgeknepen gelatine hierin op
en zet het apart tot gebruik
Rol de marsepein uit op een met poedersuiker bestrooide werkvlak tot een rechthoek
(Meet het formaat van de taart op)
Snijd met een steker de gewenste vormpjes uit de marsepein.
Bestrijk de bovenkant van het biscuit dun met jam zodat de marsepein blijft plakken
Plaats de lap marsepein op de taart.
Snijd de taart in de gewenste porties,
Gebruik voor het snijden van de bevroren taart een scherp mes,dompel deze in heet water en maak het mes droog
Schep tot slot voorzichtig de aardbeiencoulis in de uitgestoken vormpjes van de marsepein.
Bewaar de taart in een taartdoos en gekoeld.
Laat de taart voor het serveren even op temperatuur komen
Bron aangepast recept
Let them eat cake – Gesine Bullock