Theebrood

Doordat de rozijnen en krenten een nacht geweld worden in sterke thee krijgt het brood de typische theesmaak.
Dit brood kun je enkele dagen bewaren en is dus ideaal om van te voren te maken.
Ik koos voor een basisrecept,
maar dit recept leent zich ook heel goed om je favoriete ingredienten eraan toe te voegen zoals gedroogde fruitsoorten en noten.
Ik bakte theebrood om als cadeau te geven en dat pakte letterlijk en figuurlijk heel goed uit.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 ml sterke en hete thee (Earl Grey) of kies een soort naar keuze
  • 25 gram krenten
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 2 eieren
  • 100 gram basterdsuiker
  • 225 gram volkorenmeel
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • rasp van 3 mandarijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • cakevorm 22 cm

Bereiding

Doe de rozijnen, de krenten en de gedroogde cranberry’s in een kom en giet er 250 ml hete en sterke thee over.
Dek het af en laat het een nacht intrekken.

Vet een cakevorm in en bekleed de cakevorm met bakpapier
Verwarm de oven voor op 170 graden
Mix de de eieren met de basterdsuiker tot een mooi schuimig geheel.
Voeg de mandarijnenrasp, kaneel, gemberpoeder en een zout toe
Meng het bakpoeder met het volkorenmeel en schep het, samen met het fruit en aanhangend vocht, door de eieren.
Vermeng alles goed met een houten lepel.
Doe het beslag in de cakevorm en bak het brood in ± 50 minuten gaar.
Laat het brood afkoelen en serveer het in plakjes, eventueel besmeerd met wat boter.

Bron NRC.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.