Tarte tatin met peer en kruidige karamel

Deze omgekeerde perentaart is zo waanzinnig lekker
De karamel met vanille sinaasappel en laurier zorgen voor ware smaakexplosie.
Ik gebruikte een vlaaivorm, in plaats van een ovenvaste pan
Gebruik geen vorm met een losse bodem omdat het vocht er dan zal uitlopen.

Ingrediënten
voor een taart van 26 cm

  • 6 stevige handperen (conference)
  • 3 eetlepels contreau of amaretto
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • merg van 1 vanillestokje
  • 2 verse laurierblaadjes gekeust
  • rasp van een halve biosinaasappel
  • 8 plakjes bladerdeeg (of een bladerdeeg bodem van 28 cm)
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
Schil de peren snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
Leg de peren in een schaal en besprenkel ze met de contreau

Zet de bakpan/vorm klaar en vet de bodem en randen in met wat boter.

Neem een pan met dikke bodem,
Strooi hierin de suiker met de klontjes boter en laat dit zachtjes smelten zonder te roeren.
Laat dit 5 minuten op het vuur staan Af en toe kun je de pan voorzichtig kantelen voor een gelijkmatige bruining.
Voeg het rasp van de sinaasappel laurierblaadjes en vanillemerg toe.
Giet het mengsel voorzichtig op de bodem van de vorm
Verdeel de parten peer over de karamel.
Pas goed op want de karamel is erg heet
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar
Rol dit uit tot 2 cm groter dan de taartvorm is.
Plaats het deeg over de peren en stop de randen goed in.

Bak de taart in 25-30 goudbruin.
Plaats een groot bord omgekeerd op de vorm met een theedoek eromheen en keer de taart in een keer om.
Wacht niet tot de taart is afgekoeld want dan zal de taart teveel kleven aan de vorm.
Rooster de amandelen een paar minuten in een droge koekepan of in de oven.
Bestrooi de taart met de geroosterde amandelen.

Lauwwarm is deze taart het allerlekkerst
Gebruik je de taart later..
Zet de taart dan niet in de koelkast maar laat het helemaal afkoelen en bewaar het in een luchtdichte taartdoos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.