taart met mascarpone en appelroosjes

In het originele recept worden er appelschijfjes gebruikt maar omdat het Moederdag
is maakte er iets moois van namelijk met appelroosjes.
De appelroosjes worden ook veel gemaakt met bladerdeeg wat natuurlijk ook erg leuk is om te doen.
Lijkt het je te moeilijk? bekijk dan eens een filmpje op
op YouTube daar vind je filmpjes van hoe je de appelroosjes maakt en  je zult zien dat dat heel erg meevalt.
Ikzelf vond deze taart wel iets te “compact” maar het was wel erg goed van smaak
De hoeveelheden voor dit recept zijn voor een een lage gekartelde
quiches vorm van 35 x 11 cm .

Ingredienten deeg

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram boter
  • 1 rasp van 1 bio citroen
  • 1 mespuntje zout

Ingredienten mascarpone vulling

  • merg van 1 vanillestokje
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 325 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • rasp van 1 bio citroen

Verder nodig

  • 5 appels (liefst met rode schil)
  • sap van 1 citroen
  • water
  • kaneelsuiker (eventueel)
  • 100 gram abrikozenjam + 3 el water
  • poedersuiker

Bereiding deeg
Zeef de bloem en maak er een bergje van op je werkvlak
Maak een kuil in het bloem en doe daar de citroenrasp,zout,blokjes boter,en het ei in.
Meng de ingrediënten tot een deeg,maar kneed niet langer dan nodig.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het rusten in de koelkast
Door het koelen van het deeg kun je het deeg makkelijker uitrollen.
Vet de bakvorm in met boter
Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoekige lap en bekleed hiermee de vorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodemen zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Voor de appelroosjes
De ongeschilde appels in kwarten snijden en het klokhuis verwijderen
elke kwart appel in hele dunne plakjes snijden,
Doe de plakjes appel in een pan met wat water en citoensap zodat ze net onderstaan
Verwarm de appelschijfjes zo ongeveer 2 a 3  minuten
Zodra de appelschijfjes “buigzaam zijn” afgieten en de appelschijfjes verspreiden op een schone theedoek om ze te laten drogen.

Mascarpone vulling
Roer in een ruime kom de mascarpone met de suiker los.
Voeg de vanillemerg,citroenrasp en het ei toe en meng alles goed door elkaar
Meng het tweede ei erdoor en als laatste het bloem erdoor roeren,
Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in de lengte op elkaar (zo ongeveer 8 schijfjes)
Rol het rijtje met de appelschijfjes op ,
Houd ze tussen je vingers goed bijelkaar en zet ze in het beslag.
Met een mesje kun je ze nog voorzichtig beter vormen door de blaadjes wat meer in of of uit elkaar te duwen.
Bestrooi de roosjes eventueel met kaneelsuiker
Bak de taart in 50 minuten gaar.
Controleer of de randen van de appelroosjes niet te donker worden
Dek de taart anders even af met een stuk aluminiumfolie (ik deed dit de laatste 15 minuten)
Verwarm de abrikozenjam met water en bestrijk hiermee de appelsroosjes.
Laat de taart op een rooster afkoelen en plaats de afgekoelde taart verpakt in folie (liefst een nacht) in de koelkast
Bestrooi de appelroosjes met poedersuiker

Bron recept 24kitchen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.