Maanzaad als garnering op de bovenkant dat kennen we allemaal,maar dit brood heeft een vulling fijngemalen maanzaad met hazelnoten en bruine suiker
Een beetje boter erop en smullen maar
ingrediënten deeg:
- 175 ml melk
- 1 theelepel instant gist
- 350 gram bloem
- 50 gram zachte boter
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel bruine rum
- 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
- snuf zout
ingrediënten vulling :
- 50 gram maanzaad
- 25 gram zachte boter
- 50 ml melk
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel kaneel
- 100 gram fijngemalen hazelnoten (of walnoten)
- 25 gram fijngemalen blanke amandelen
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei (m)
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel kardemom poeder
bereiding deeg:
Verwarm de melk tot 37 graden en giet de melk in een kom
Roer er de gist met 150 gram bloem door en laat het mengsel zo staan tot gebruik.
Ondertussen kun je alvast beginnen met de vulling
bereiding vulling :
Voor een fijner structuur van de maanzaadvulling :
het maanzaad eerst fijn malen in de maanzaadmolen (Ik gebruikte de elektrische koffiemolen)
Doe de gemalen maanzaad met de boter,kruidnagelpoeder,kaneel en melk in een pannetje
Breng dit op laag vuur aan de kook
Giet dit over in een kom en meng er de gemalen hazelnoten,gemalen amandelen,basterdsuiker,honing en kardemon door
Klop het ei los in een kommetje en roer 3/4 deel ervan door de vulling (Houd de rest apart voor het bestrijken)
tot slot de rum en het citroenrasp erdoor mengen
Doe de boter eidooiers en de rest van de bloem (200 gram) en het zout bij het gistmengsel en meng het tot het een kleverig deeg.
Laat het deeg op kamertemperatuur 30 minuten afgedekt rusten.
Kneed het deeg 10 seconden door en laat het nogmaals 30 minuten rusten
Bestuif het werkblad met bloem
Rol het deeg uit tot een lap van 35 x 35 cm
Bestrijk het deeg gelijkmatig met de maanzaadvulling
Rol het deeg stevig op en leg de rol met de naad naar onder op een met bakplaat bekleed met bakpapier
Laat het deeg afgedekt onder een schone theedoek 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Bestrijk de strudel met het overgebleven ei en bak de strudel 40 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin
bron Dan Lepard | Bakken