Alhoewel het bakken hier nu op een lager pitje staat bakte ik voor 5 december iets lekkers .
Ik maakte deze onweerstaanbare lekkere speculaastaart.
De buitenkant is een koekdeeg met een kruidige smeuige vulling
Het laagje amandelspijs maakt het helemaal af.
ingredienten voor een lage taartvorm van 24 cm
koekbodem
- 250 gr bloem
- 175 gr koude boter [in blokjes gesneden]
- 1 ei
- 100 gr donkere basterdsuiker
- snuf zout
- 3 tl speculaaskruiden
vulling
- 150 gr zachte boter
- 150 gr fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 150 gr bloem
- snuf zout
- ½ zakje bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
verder nodig
- 100 gr amandelspijs
- geschaafde amandelen
bereiding
Vet de taartvorm in met boter en bestrooi
de binnenkant met wat van de amandelschaafsel.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine
en meng het tot een deeg.
Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast.
verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak ondertussen de vulling van de taart.
Mix de boter en de suiker tot een romige massa.
Voeg al mixend één voor één de eieren toe.
Voeg dan de bloem,zout,bakpoeder en de speculaaskruiden toe.
en meng tot een glad beslag.
Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
maak de lap iets groter dan de vorm.
Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af.
Verkruimel de amandelspijs en verdeel dit in kleine stukjes over de taartbodem. Giet hierop het beslag en doe nog wat van het amandelschaafsel over het beslag.
Bak de speculaastaart 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
De taart is klaar wanneer u er een cakeprikker in prikt en die er schoon uit komt. De taart is wat omhoog gerezen en zal later weer wat inzakken dat hoort zo.
Laat de taart afkoelen op een rooster