Een recept uit het boek Rutger Bakt
Bij het doorbladeren kwam ik het recept
Knapperige soezenringen met kersen tegen.
Wat het recept zo leuk maakt is dat het soezenbeslag
op een cirkel van bladerdeeg wordt gespoten
In het recept van Rutger wordt slagroom
en kersenjam als vulling gebruikt.
Ik koos ervoor om chocoladeroom te gebruiken
en homemade vlierbessen jam.
De stap voor stap beschrijving
met de How to’s uit zijn boek extra handig.
Er staat ook een How to van bladerdeeg maken in zijn boek,
maar dat sla ik dit keer even over.
In plaats daarvan gebruikte ik diepvries bladerdeeg plakjes.
Soezenbeslag
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram roomboter
- 1/4 theelepel zout
- 100 gram bloem
- 3 á 4 eieren
- 8 plakjes bladerdeeg
vulling
- 500 ml slagroom
- 60 gram kristalsuiker
- 8 flinke eetlepels (vlierbessen) jam
- 2 eetlepels cacao
- 2 zakjes slagroom versteviger
topping
- 8 stukjes fruit
- poedersuiker om te bestrooien
- 75 gram pure chocolade
Bereiding
Maak als eerste het soezendeeg..
Doe de melk,het water de boter en het zout in een pan.
Breng het geheel langzaam aan de kook
Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt
Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe.
Roer het mengsel meten door met een pollepel totdat alle bloem is opgenomen.
Zet de pan terug op middelhoog vuur.
Blijf goed roeren minimaal 3 minuten .
Het mengsel zal een licht sissend geluid maken een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
De bloem wordt nu gegaard,wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
Doe het deeg over in een komen roer het nog even los.
Laat het deeg een paar minuten afkoelen.
Voeg één voor één de eieren toe.
Roer daarbij het deeg na elk ei goed door.
totdat al het ei is opgenomen ,voeg dan het volgende ei pas toe.
Als het deeg glad en glanzend is is het deeg goed.
Voeg alleen als het deeg er niet te dun van wordt het vierde ei toe.
—
Verwarm de oven voor op 200 °C
Haal het bladerdeeg uit de vriezer
Steek er 8 cirkels uit van 9 cm en leg de 8 ronde plakjes op een bakplaat met bakpapier.
Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.
Tip
Maak 1 cm van de rand af
met een uitsteek ring of glas een markering op het deeg
Op deze lijn spuit je dan straks netjes het soezendeeg.
Schep het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1,5 cm.
Spuit daarmee een ring op het bladerdeeg over de markering dus.1 cm van de rand af.
Bak de soezenringen in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Voorkom inzakken van de soezen
Open de oven niet voordat de helft van de baktijd is verstreken.
Zorg de de soezen goudbruin van kleur zijn.
Laat de soezen een paar minuten in een open oven uitdampen.
Bereiding chocoladeroom
Meng in een schaaltje de cacao met de slagroom versteviger.
Klop de slagroom met de suiker stijf
en voeg al kloppend het cacao mengsels beetje bij beetje toe.
Afwerken
Snijd de soezen overdwars en besmeer de bodems met jam.
Spuit hierop de chocoladeroom.
Plaats de bovenkant er weer op.
Smelt de chocolade au-bain-marie en
giet de gesmolten chocolade over in een plastic wegwerp spuitzakje.
Knip een klein puntje van de zak en maak
met de gesmolten chocolade dunne lijnen over de soezen.
Spuit een toef room in het midden van de ring en leg er een stukje fruit op.
Bestrooi de soezen met poedersuiker.