slof met sinaasappel bavaroise

Afgelopen weekend maakte ik een slof met sinaasappel bavarois
Deze bavarois maakte ik eerder als dessert maar is ook erg lekker om te gebruiken als taartvulling
Je hebt hiervoor wel een slof bakvorm nodig
Ik heb zelf een uitschuifbare versie van het merk Westmark
Zo kun je er zelf voor kiezen welke grootte slof je wilt maken.
De hoeveelheden van dit recept is voldoende voor een slof van 35 cm
Mocht je geen slofvorm hebben dan is de ring van een springvorm ook een prima alternatief

Ingrediënten deeg voor de slof

  • 180 gram roomboter
  • rasp van ½ citroen
  • 200 gram witte basterdsuiker (of 100 gram suiker + 80 bruine
  • basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eidooier
  • 125 gram patentbloem
  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 10 gram bakpoeder

Voor de frangipane

  • 150 gram amandelspijs
  • 25 gram roomboter
  • 1 klein ei
  • eventueel enkele druppels citroensap

Sinaasappel bavarois

  • 250 ml verse sinaasappelsap
  • 4 blaadjes gelatine
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker

garnering

  • Mandarijn of sinaasappel partjes
  • geraspte chocolade

Bereiding deeg
Mix de boter,basterdsuiker,zout citroenrasp en eidooier en tot een zacht mengsel.
Zeef bloem en bakpoeder en voeg dit beetje bij het boter mengsel en kneed dit kort tot een mooi deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

Bereiding frangipane

Mix de fijngesneden amandelspijs met de roomboter ei en citroensap tot een glad mengsel
Zet dit apart tot gebruik (niet in de koelkast)
Verwarm de oven voor op 160 graden
Rol het deeg uit ter grote van de slofvorm en zo’n anderhalve cm dik
Doe dit op een vel bakpapier zodat je het makkelijk kunt overhevelen naar de bakplaat.
Plaats de slofvorm om het deeg en haal eventueel het deeg wat erbuiten steekt rondom weg.
Doe de fragipane in een spuitzak met glad spuitmondje.
Spuit de fragipane 1 cm van de rand af op het deeg
Bak de slof 25-30 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur is.
Laat de slof in de vorm helemaal afkoelen

bereiding sinaasappel bavaroise
Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water
Verwarm de sinaasappelsap (niet koken)
Knijp de blaadje gelatine uit en los dit op in de sinaasappelsap.
Laat het sap afkoelen tot lauw
Klop de slagroom met de suiker lobbig
Vermeng de afgekoelde sinaasappelsap met de slagroom
(Het mengsel zal nu wat te dun lijken
maar dat komt goed als het een tijdje in de koelkast heeft gestaan)
Zet de bavaroise in de koelkast om op te stijven
Zodra de bavaroise half opgesteven is
dat zal ongeveer na 30 minuten zijn,
kun je dit met een spuitzak op de slof spuiten
(of de easy way,schep de half opgesteven bavaroise op de slof met de vorm er nog omheen)
Plaats de slof in de koelkast om de bavaroise verder op te laten stijven
Garneer de slof met bv toefjes slagroom manderijnpartjes en chocoladerasp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.