Voor Moederdag maakte ik deze frisse sinaasappel taart.
De taart is bedekt en gevuld met een luchtige sinaasappelmousse
Bovenop de taart zit een laagje sinaasappel-oranjebloesemwater gelei
Ingrediënten biscuit (22 cm)
- 135 gram kristalsuiker
- 70 gram bloem
- 14 gram vanille poeder
- 55 gram maïzena
- 10 gram bakpoeder
- 5 eieren (m)
sinaasappelmousse
- 4 blaadjes gelatine
- 4 sinaasappels = ongeveer 400 ml sap
- 4 eieren, eidooiers en eiwitten van elkaar gescheiden
- 100 g suiker
- 1,5 blaadje gelatine
- 2 sinaasappels = ongeveer 200 ml sap (ik gebruikte bloedsinaasappels)
- 50 g suiker
- ½ tl oranjebloesemwater
Bereiding biscuit
Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier
Bestuif de zijkanten met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 180°C
Doe de eieren en suiker in een kom en klop dit tot een zeer luchtig schuim.Hiervoor moet je zeker 10 minuten mixen.
Zeef maizena,bakpoeder,vanille poeder en bloem.
Meng de droge ingrediënten in 1 minuut op de
laagste versnelling door het eimengsel
Giet het beslag in de vorm en strijk glad.
Laat wel 1/3 vrij zodat het biscuit kan rijzen.
Bak de biscuit in circa 30 à 35 minuten gaar
Het biscuit is gaar als de bovenkant veerkrachtig aanvoelt.
of controleer het even met een prikker.
Zet de oven uit en laat het biscuit met de ovendeur op een kier
er nog even instaan
Haal het biscuit uit de oven en haal het uit de vorm
laat het biscuit afkoelen op een ingevette rooster.
Bereiding sinaasappelmousse
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Rasp van 2 sinaasappels de schil.
Pers de 4 sinaasappels uit en zeef het sap.
Klop met een mixer beetje bij beetje 75 gram suiker door de eidooiers.
Blijf een paar minuten kloppen tot het mengsel een lichtgele kleur heeft en schuimig rimpelend terugvalt.
Voeg het gezeefde sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe en roer alles goed door elkaar.
Doe het mengsel in een pan en verwarm het al roerende
op een laag vuur tot het mengsel is gebonden.
Het mengsel is dik genoeg als het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen.
Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes in de eiercrème op.
Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen.
Klop ondertussen de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken.
Strooi er dan 25 gram suiker bij en klop het tot stijve pieken.
Spatel de eiwitten voorzichtig door de eiercrème,
De sinaasappelmousse is nu klaar voor gebruik,
Zie Opbouw Taart onderaan dit recept
Bereiding gelei
Week de gelatine in ruim koud water.
Pers de 2 sinaasappels uit en zeef het sap.
Breng in een pannetje het gezeefde sinaasappelsap met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 8 minuten zachtjes koken.
Voeg het oranjebloesemwater toe en kook dit ongeveer 2 minuten mee.
Laat het sap iets afkoelen.
Roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor tot het is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen tot het net begint te geleren.
Opbouw Taart
Snijd de afgekoelde biscuit in twee lagen met een kartelmes
Bekleed de rand van de springvorm met een reep bakpapier of cellofaan.
Plaats een biscuitbodem in de springvorm,
Zorg dat er wat ruimte zit tussen de rand van je bakvorm en het biscuit,
Snijd de biscuit eventueel wat bij als dit niet zo is.
Schep de helft van de sinaasappelmousse op en langs de zijkanten
van de de biscuitbodem.
Plaats de andere biscuitbodem (met de snijkant naar beneden)
er bovenop en druk lichtjes aan.
Verdeel de rest van de mousse over en langs het biscuit
Op deze manier is de biscuit rondom bedekt met mousse.
Laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
Maak de sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei.
Schenk de sinaasappelmousse gelijkmatig over de sinaasappelmousse en laat ook dit goed opstijven in de koelkast.
Verwijder voorzichtig de taartring en cellofaan.
Garneer de taart met een partje sinaasappel en geraspte kokos.
Bron Sinaasappelmousse en gelei Zoetenroze