Pasen is alweer in zicht en dan probeer ik alvast wat broodrecepten uit.
Dit keer maakte ik rozijnenbrood met een
een mix van krenten,rozijnen,hazelnoten en gekonfijte sinaasappel
Maar je kunt er natuurlijk aan toevoegen wat je eigen voorkeur heeft
Ingrediënten voor twee broden
- 300 gram vulling (ik gebruikte krenten,rozijnen,hazelnoten,en gekonfijte sinaasappelschil)
- 330 gram karnemelk
- 335 gram water
- 42 gram verse gist ( = 1 blokje)
- 900 gram tarwebloem
- 100 gram amandelmeel
- 1 eidooier
- 15 ml Cointreau (sinaasappellikeur)
- 18 gram zout
- 1 verpulverde vitamine c tablet
- 80 gram zachte boter + twee eetlepels gesmolten boter om te bestrijken
Bereiding
Zet de rozijnen onder water en laat ze 15 minuten wellen.
Giet de rozijnen af en laat de rozijnen goed drogen in een theedoek.
Doe de bloem amandelmeel water en karnemelk,Cointreau,vitamine c en eidooier in de kom van de mixer
Verbrokkel het gist over de bloemmengsel
Mix met de deeghaak een paar minuten totdat al het vocht is opgenomen
Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 20 minuten rusten.
Voeg het zout en de boter in vlokjes toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
Druk het deeg plat en voeg de helft van de rozijnenvulling toe.
Kneed de rozijnen en gekonfijte sinaasappel er goed door en voeg dan het andere deel van de vulling erdoor
Kneed totdat de vulling er goed door zit.
Als het deeg te plakkerig is voeg dan 1 of 2 eetlepels bloem toe
Verdeel het deeg in twee gelijke porties
Doe het deeg met olie ingevette kommen en dek de kommen af met een theedoek.
Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek (of tot de hoeveelheid is verdubbeld)
Stort het deeg op het aanrecht en druk de lucht er voorzichtig uit.
Vorm het deeg tot een bol of broodvorm en leg ze in de ingevette bakvormen. (met de naad naar beneden)
Dek de bakvormen af met een theedoek en laat het deeg rijzen tot het in volume in verdubbeld (ongeveer 60 minuten)
Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats het rooster op de onderste richel.
Bak de broden in 40 minuten gaar
Haal de broden uit de oven en plaats ze op een rooster.
Kwast de nog warme broden in met gesmolten boter en laat ze helemaal afkoelen.
Vries de broden in of eet ze dezelfde dag want ze drogen wel sneller uit dan het brood wat je koopt in de winkel
bron aangepast recept marionskitchenstories.blogspot.nl