ricottataart met kersen

Per abuis kocht ik vorige week ricotta in plaats van mascarpone.
Maar ook ricotta leent zich prima om mee te bakken.
Op Twitter zag ik een recept voorbij komen van madebyellen
van deze ricottataart met zomerfruit.
Ik verving een deel van de bloem voor amandelmeel en gebruikte de eiwitten om de ricotta wat
luchtiger te maken.
Omdat ik nog een pot kersen had staan gebruikte ik deze als topping voor de taart.
maar elk ander soort fruit past hier prima bij.
De ricottataart smaakt lekker fris en smeuïg en viel hier heel goed in de smaak.

Ingrediënten

  • 100 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren (m)
  • 250 gr ricotta
  • 50 gr bloem
  • 125 gr amandelmeel
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 pot kersen (680 gr)
  • 2 tl maizena

Bereiding
Vet een taartvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Splits de eieren
Mix de eidooiers met de suiker tot een romige lichte massa.
Roer de ricotta los met de vanille extract en mix kort het eidooier mengsel erdoor
Meng in een kom de amandelmeel,gezeefde bloem,gezeefde bakpoeder en een snufje zout door elkaar.
Klop de eiwitten stijf.
Meng met een houten lepel het meelmengsel door de ricotta-eidooier mengsel.
Spatel tot slot de eiwitten erdoor.
Als alles goed is vermengd is het beslag klaar.
Schep het beslag in de vorm en bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
Controleer met een sateprikker of de taart gaar is.
Steek hiervoor de sateprikker in het midden van de taart,wanneer deze er droog uitkomt is het gaar.
Haal de taart uit de oven en zet het op een rooster om af te koelen.
Snijd de randen los en keer de taart om op een ingevette rooster en laat de taart verder afkoelen

Giet de pot kersen af en vang het sap op
Meet 200 ml kersensap af en doe daarvan twee eetlepels in een kommetje.
De rest van het sap in een pannetje aan de kook brengen
Maak van de twee eetlepels sap en twee theelepels maizena een glad papje
Wanneer het sap kookt voeg je het maizena papje toe.
Al roerend het sap zachtjes 1 minuut laten koken tot het is gebonden.
Giet het gebonden sap bij de kersen en laat het afkoelen
Verdeel voor het serveren de gebonden kersen over de taart.

2 thoughts on “ricottataart met kersen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.