De frisse zoetheid van de pruimen gaat perfect samen met het romige van de ricotta
De Vin Santo,een zoete dessertwijn geeft een extra kick aan de vulling
Je kunt de pruimen ook vervangen voor perzik of abrikoos
Ingrediënten deeg voor 8 stuks
- 260 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker.
- 160 gram roomboter
- 0.5 ei
- Rasp van 1 citroen
Ingrediënten vulling
- 40 gram boter
- 16 pruimen ontpit en in vieren
- 200 ml dessertwijn/Vin Santo
- 100 gram poedersuiker
- 4 eieren, gesplitst
- geraspte schil van 1 bio citroen
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 200 gram ricotta
- 8 eetlepels pruimenjam
Bereiding bodems
Doe de bloem suiker zout bakpoeder citroenrasp en dekoude boter in een beslagkom.Vermeng de ingrediënten met de vingertoppen
en dan met de hand alles kort door tot een soepel deeg.Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Vet de gebakvormpjes in.
Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter
en bekleed de gebakvormpjes ermee.
Prik er met een vork wat gaatjes in.en zet het 30 minuten in de koelkast.
Doe de pruimen in een kom en giet er de wijn bij.
Klop de boter en poedersuiker romig en klop er dan voorzichtig de eidooiers,citroensap
vanillesuiker en ricotta erdoor.
Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig door de ricotta mengsel.
Spreid 1 eetlepel vulling over elk taartbodempje en druk er 4 stukken pruim in.
Spreid nog een laagje vulling gevolgd door nog een portie pruimen
Smelt de jam met twee eetlepels water en bestrijk de pruimen daarmee.
Bak de taartjes 5 minuten en bestrijk ze weer met wat jam
en bak ze nog 8-12 minuten of tot de vulling goudbruin is.
Serveer de taartjes met room.
Bron Jamie Magazine