Pijnboompitten taartjes

Petits Pignolas
Zo heten deze pijnboompit gebakjes in Zuid Frankrijk.
De bodem is gemaakt van een zanddeeg en de zachte vulling is gemaakt met amandelmeel en pijnboompitten

 Ingrediënten zandtaartdeeg

  • 125 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 4 eidooiers
  • snufje zout.
  • 200 gram bloem
 

Ingrediënten vulling

  • 125 gram boter
  • 40 gram gehakte pijnboompitten
  • 110 gram amandelmeel
  • 135 gram suiker
  • 3 eieren
  • 30 gram maizena
  • snufje zout

Verder

  • 8 taartvormpjes
  • 100 gram pijnboompitten
  • poedersuiker 

Bereiding

Zeef de bloem en maak in het midden een kuiltje
Stukjes boter erin leggen poedersuiker en het ei toevoegen.
Met een mes of met de vingers het natte mengsel verkruimelen.
Gebruik een een pallet mes om steeds wat bloem van de buitenkant naar het midden brengen.totdat de ingrediënten met elkaar zijn vermengd.

“Hak” met het pallet mes in de breedte het deeg tot kruimels.
Alles nog kort kneden tot een samenhangend deeg.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast.
Op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uitrollen tot een dikte van 3 mm
Snijd er cirkels uit die rondom 1 cm groter zijn dan de doorsnede van je vormpje.
De ingevette taartvormpjes ermee bekleden en de randen lichtjes aandrukken.
Snijd het overige deeg rondom eraf.

Blind bakken

Leg in ieder vormpje een stuk bakpapier en vul ze met gedroogde peulvruchten
Bak de taartjes 10 minuten op 220 graden.
(Later bakken we ze geheel af met de vulling)

Vulling

Bak de pijnboompitten in twee eetlepels boter in de koekenpan.
Al roerende bruin roosteren en laten afkoelen.
Bak ze niet te lang ander worden ze bitter van smaak.
Smelt de rest van de boter en zet dit even opzij.
Vermeng de pijnboompitten gehakte amandelen en de suiker
Roer dan de eieren er één voor één doorheen
de volgende ei pas toevoegen als de vorige geheel is opgenomen.
Als alle eieren zijn vermengd het mengsel met een garde het eimengsel schuimig kloppen.
Vermeng het zout en maizena en
de afgekoelde gesmolten boter er voorzichtig doorheen.
Vul de taartvormpjes met het beslag
Zet de vormpjes op een bakplaat en
bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden,tot de vulling stevig begint te worden.
Haal de taartvormpjes uit de oven en bestrooi ze met wat pijnboompitten.
Bak de taartjes nog 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat de taartjes afkoelen en bestrooi ze met wat poedersuiker.

Bron 100 beste recepten uit de hele wereld – Bakken 

 

–>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.