Wie van mierzoet houd wordt hier vast helemaal blij van
Krokant van buiten en een tikje taai van binnen
Zelfgemaakte karamel met walnoten is een gouden combinatie
Ik koos voor 8 kleine pavlova’s in plaats van een grote omdat ik er dan een paar apart kan houden om ze later te decoreren.
Voor wie het minder zoet wilt, kies dan voor wat vers fruit slagroom of lemoncurd
ingrediënten pavlova voor 8 stuks
6 eiwitten (op kamertemperatuur)
300 gram fijne kristalsuiker
1 afgestreken eetlepel maïzena
1 eetlepel azijn
karamel
150 gram kristalsuiker
2 eetlepels water
60 gram roomboter (in blokjes)
90 gram walnoten
200 ml slagroom
50 gram pure chocolade
Bereiding pavlova
Teken op een vel bakpapier 8 cirkels van 10 cm doorsnede
Zorg voor wat ruimte tussen de cirkels en leg dit alvast op de bakplaat.
Verwarm de oven voor 120 °C
Klop de eiwitten in een vetvrije kom eerst op een lage stand luchtig en half stijf.
Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe.
Mix totdat het eiwit stijf is en glanst en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
Meng de maïzena met de azijn.
Spatel dit het door het eiwitschuim.
Doe het eiwit in een spuitzak met een grove of gladde spuitmond.
Spuit de cirkels of toeven op het bakpapier.
Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven.
Droog/bak de pavlova’s in 60 minuten op 120 graden gaar.(tussendoor de oven niet openen anders storten ze in)
Zet de oven uit en houd de ovendeur dicht en laat de pavlova’s 2 uur rusten.
Karamel met noten
Zorg dat je de ingrediënten en materialen voor de karamel klaar hebt staan
Verwarm de slagroom.
Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje met dikke bodem.
Zet het vuur middelhoog en wacht zonder te roeren
tot de suiker reebruin kleurt.
Tussendoor kun je het pannetje wat heen en weer schuiven maar ga niet roeren
Als de suiker mooi van kleur is voeg dan beetje bij beetje de blokjes boter toe.
Blijf nu wel roeren met de garde tot alle boter erdoor zit.
Roer de warme room erdoor en laat de karamel 5 minuten pruttelen.
Meng de gehakte walnoten door de karamel.
Zet de karamel van het vuur en zet apart zodat het wat kan afkoelen
Smelt intussen de chocolade en doe de gesmolten chocolade in een dichtgeknoopt zakje.
Giet of bedruip de afgekoelde pavlova’s met de noten-karamel.
Knip een klein puntje van het zakje met de gesmolten chocolade
en decoreer hiermee de pavlova’s
Je kunt pavlova’s ook prima bewaren in een afgesloten trommel en later decoreren .