panettone

panettone

Voor de kerstlunch bakte in alle vroegte op tweede kerstdag verschillende broden waaronder deze feestelijke luxe Panettone met stukjes abrikoos en gekonfijte sinaasappel.
Een succes recept!


Voor dit recept gebruikte ik twee hoge springvormen
van Ø 12 cm en een van Ø 14 cm.

Ingrediënten

  • 650 gr mix voor witbrood (met gist)
  • 400 ml lauwwarme melk
  • 10 gr zout
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 200 gr boter
  • 150 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr gekonfijte sinaasappel (klein gesneden)
  • 150 gr rozijnen

Begin met het wellen van de abrikozen en rozijnen.
Doe hiervoor de abrikozen en rozijnen in een schaaltje
en giet er heet water bij zodat ze net onderstaan.
Laat ze wellen tot gebruik of minimaal een uur.

Doe de mix voor witbrood met 400 lauwe melk,de suiker en de twee eieren in de kom van de keukenmachine.
Laat de machine kneden tot een samenhangend deeg.
Voeg de boter en het zout toe en kneed het deeg 10 minuten tot een mooi soepel deeg.
Laat de rozijnen en gewelde abrikozen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier
Snijd de abrikozen in stukjes en meng ze samen met de rozijnen door het deeg.

Laat het deeg afgedekt rijzen tot de hoeveelheid is verdubbeld.
Ik heb een oven met rijsstand en dat duurde ongeveer 45 minuten.

Vet de springvormen in en bekleed de binnenzijde met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee gelijke porties,
gebruik je twee verschillende springvormen zoals ik pas dan de hoeveel aan.
Doe het deeg in de vormen en laat het deeg voor een tweede keer rijzen tot het deeg bijna aan de rand van de vormen is gerezen.

Bak de broden in een voorverwarmde oven van 190 graden in 35-45 minuten gaar.
Decoreer de broden bijvoorbeeld met een kerstlint en poedersuiker
Serveer het brood in dunne plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.