oranjekoek voor Koningsdag

Nog even en dan is het alweer Koningsdag en voor die gelegenheid paste ik
een recept van de Oranje Friese koek aan.
Ik verving de amandelspijs deels voor pistachepasta zodat je af en toe een lekker klein stukje noot proeft
Het recept van de pistachepasta vind je hierDe kleur van de roze glazuur verving ik voor een oranje kleurtje.
Met de  partjes mandarijn en rood-wit-blauw garnering is de Oranje koek  omgetoverd tot een koninklijke lekkernij.

Ingrediënten deeg ( voor 16 personen)
350 gr bloem.
200 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl bakpoeder
2 tl gemalen anijszaad
1 tl nootmuskaat
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
30 gr zachte boter
1 ei (m)
50 ml koud water

Ingrediënten vulling
80 gr amandelspijs
80 gr pistachepasta

glazuur
2 zakjes cookie icing  (Dr Oetker a 140 gr)
2 el sinaasappelsap
oranje kleurstof

garnering
200 ml slagroom + suiker
16 partjes mandarijn (blikje of vers)

Meng in een kom met een pollepel de droge ingredienten door elkaar
Bloem,basterdsuiker,bakpoeder,anijszaad,zout en de sinaasappelrasp.
Voeg de boter,het water en het ei toe en kneed alles tot een deeg.
Druk het deeg plat en verpak het in plastic huishoudfolie.
Laat het deeg in de koelkast rusten.

Vermeng de amandelspijs met de pistachpasta
Roer er wat sinaasappelsap bij om het geheel wat zachter te maken.
Waneer het spijsmengsels als zachte kruimels zijn is het goed.

Verwarm de oven voor op 165 graden
Vet een vierkante quiche of bakvorm van 22 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier
Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het werkblad met wat bloem
Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
Rol 1 deel deeg uit tot het formaat van de bakvorm
Het deeg uitrollen gaat makkelijker wanneer je het deeg afgedekt is met plastic folie
Plaats het deeg in de vorm en verdeel hierover gelijkmatig de amandel-pistache kruimels
met de bolle kant van de lepel die je af en toe nat maakt kun je de spijs eenvoudig uitsmeren

Rol ook het tweede portie deeg uit en plaats dit bovenop de vulling
Bak de koek 30 minuten in het midden van de oven – De koek zal wat bleek van kleur blijven maar dat hoort zo.
Laat de koek op een rooster helemaal afkoelen.

glazuur/icing

Ik gebruikte een kant en klaar glazuur maar zelf maken kan natuurlijk ook prima.
Roer dan ongeveer 100 gr gezeefde poedersuiker met bv een eetlepel oranje aanmaak limonade tot een glad papje)

Breng de kant en klaar icing op kleur en verdun het met wat sinaasappelsap zodat de icing vloeibaar/smeerbaar wordt.
Keer de oranjekoek om en verwijder het bakpapier
De onderkant wordt gebruikt als bovenkant deze kant is vlakker en zo krijg je een mooie gladde glazuurlaag op de koek.
Giet het glazuur op de koek en strijk het glad met een paletmes.
Laat het glazuur uitharden/drogen en snijd alvast lijnen in het glazuur van gelijke vierkantjes (circa 5,5 cm x 5,5 cm)
Garneer de oranjekoek met bijvoorbeeld toefjes slagroom,partjes mandarijn of sliertjes sinaasappelschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.