Met een sloffenbodem kun je veel variëren.
Meestal gaat er een laagje amandelspijs op.
Ik koos er nu voor om een walnotenspijs te maken en
een topping van gemengde geroosterde noten.
In de Duitse supermarkt verkopen ze zakjes met gemalen
walnoten maar je kunt ze ook even zelf fijnmalen.
ingredienten spijs
- 150 gr walnoten
- 150 gr kristalsuiker
- 1 eiwit
ingredienten sloffendeeg
- 208 gr Zeeuwse bloem
- 140 gr patentbloem
- 28 gr ei
- 225 gr gekoelde boter
- 190 gr witte basterdsuiker
- rasp van een halve citroen
- 11 gr bakpoeder
- 2 gr baking soda
- snuf zout
verder nodig
- gemengde noten
- slagroom voor decoratie
- poedersuiker voor decoratie
Bereiding walnotenspijs
Verwarm de oven voor op 180ºC
Rooster de walnoten circa 12 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
Maal de walnoten en de suiker fijn en meng het eiwit en citroenrasp erdoor.
Bereiding sloffendeeg
Zeef de twee soorten bloem en snijd de boter in blokjes.
Meng dan alle ingredienten tot een samenhangend deeg
maar kneed het deeg niet langer dan nodig.
Je kunt het deeg nu gekoeld en verpakt in plastic bewaren tot gebruik.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op
Verwarm de oven voor op 200ºC
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg tot 1 cm dik uit.
Plaats de ingevette ring op het deeg en
Plaats de ring met het deeg op de bakplaat.
Doe de spijs in een spuitzak en spuit dit op de deegbodem.
Houd hierbij 1 cm van de rand vrij.
Bak de sloffenbodem in circa 12 minuten mooi goudbruin en gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en verwijder de bakring.
Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen.
Rooster de gemengde noten in een droge koekenpan of op de bakplaat.
Verdeel de geroosterde noten over de sloffenbodem.
Decoreer de rand van de slof naar wens met bv gezoete slagroom \
en bestuif met poedersuiker.