Noorse broodjes met custard

Noorse custardbroodjes

Ik had deze Noorse broodjes met custard al eens voorbij zien komen op Instagram
en in het nieuwe boek van Rutger De Bakatlas, staan ze ook onder de naam Skolleboller.
Heerlijke zachte zoete broodjes met een kern van meegebakken custard. Een laagje glazuur en
bestrooid met geraspte kokos. We vonden ze echt heeeeel erg lekker !
Lees hoe ik deze Noorse custardbroodjes maakte..

ingredienten deeg
voor circa 18 stuks

  • 150 gr boter
  • 180 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 550 ml melk
  • 800 gr tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 2 grote eieren
  • 50 gr verse gist

ingredienten custard

  • 500 melk
  • merg van 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena

glazuur topping

  • 400 gr poedersuiker
  • scheutje melk of vers citroensap
  • kokosrasp voor bestrooien

Bereiding custard
Verwarm in een pannetje 2/3 deel van de melk met de vanillemerg
Maak in een schaaltje een papje van de eidooiers suiker en de rest van de melk.
Giet een beetje van de hete melk in het schaaltje erbij en giet dit weer in de pan terug.
Breng het al roerend aan de kook tot de custard bind.
Haal het na nog 2 minuten zachtjes doorkoken van het vuur en giet de custard in een platte schaal.
Leg op de custard een vel huishoudfolie en laat het afkoelen.

Bereiding deeg
Doe de melk boter en suiker in een pannetje en verwarm
(niet aan de kook brengen) dit tot de boter is gesmolten .
Zet apart en laat het afkoelen tot lauw.
Doe de bloem zout en eidooier in een kom en meng het goed door elkaar.
Giet het melkmengsel erbij en meng alles goed door elkaar .
Dek af met plastic huishoudfolie en laat het deeg 20 min staan,

Voeg na de 20 min de verse gist toe en kneed het deeg
met de keukenmachine ruim 15 minuten.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg voor de tweede maal
20 min rusten.

Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg nog een paar minuten door.
Ik had hier een best slappe deeg en heb nog een paar eetlepels bloem toegevoegd.
Vorm van het deeg een bol ,bestuif de kom en deeg met bloem en laat het deeg afgedekt
20 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in porties van 80 gram
en plaats ze op de bakplaten bekleed met bakpapier
ik had 2 x 9 bolletjes van 80 gram per stuk
Dek de bolletjes af met (olie of bakspray ingevet) huishoudfolie en laat ze 20 min rusten.

Druk de voet van bijvoorbeeld een wijnglas steeds even in de bloem en
erna in het midden van een deegbolletje
zodat er een ruimte ontstaat waarin je de custard spuit.
Vul met een spuitzak op deze manier alle holtes met custard.
Bak de custardbroodjes in 20 min gaar en goudbruin.

Maak intussen het glazuur
Roer hiervoor de poedersuiker en twee of drie eetlepels melk tot een glad glazuur.
Je kunt de melk ook vervangen voor vers citroensap en water.

Doop de broodjes in het glazuur of giet het glazuur in een zakje
knip er een heel klein puntje vanaf
en spuit dan dunne lijntjes zigzaggend over de broodjes.
Bestrooi ze met kokosrasp.




Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.