Deze mokkataartjes hebben een bodem van een harde Wenerdeeg met een amandelspijsvulling en zijn opgespoten met een toef luchtige mokkacrème.
Omdat misschien niet iedereen van mokka houdt kun je
ook (een deel) van de gebakjes opspuiten met een toef banketbakkersroom
voor 15 kleine mokkataartjes van 7 cm doorsnede
Ingrediënten mokkacrème
- 100 gram mix voor banketbakkersroom (FunCakes)
- 2 sachets Nescafé Espresso oploskoffie
- 250 ml kokend water
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 50 gram gezeefde poedersuikerIngrediënten deeg
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, de rasp
- snuf zout
- 150 gram amandelspijs
- rasp van een halve bio citroen
- 1 klein ei (los geklopt)
Bereiding deeg
Meng de boter met de suikers zout citroenrasp en eidooier in een kom
Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en kneed dit alles kort tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
Bereiding mokkacrème
Los de koffie op in 250 ml kokend water en laat dit afkoelen
Meng met een garde de mix voor banketbakkersroom met de afkoelde koffie en zet apart.
Mix de boter met de poedersuiker tot een zachte crème
Mix in gedeeltes de botercrème door de banketbakkersroom tot een gladde massa.
Voeg er eventueel naar smaak nog wat koffielikeur aan toe.
Verwarm de oven voor op 170 °C
Meng het spijs met het halve ei ,rasp en citroensap zodat het smeerbaar wordt.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot ongeveer 7 mm dik.
Vet de bakringen dun in met boter
Steek met bakringen de bodems uit het deeg.
Heb je niet voldoende bakringen steek het deeg dan wel alvast uit en zet ze in de koelkast totdat je de bakringen weer kunt gebruiken
Vergeet niet om ze weer in te vetten met boter.
Verdeel het spijsmengsel over de bodems tot 1,cm van de kant af
Ik gebruik hiervoor een glaasje waarmee ik een cirkel afdruk in het deeg maak.
Zo zal er tijdens het bakken een opstaand randje ontstaan en kun je de vulling daar in spuiten.
Plaats de deegbodems (met de bakringen eromheen) op een bakplaat
Bak de taartjes ongeveer 15 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn
Haal de taartjes uit de oven,verwijder de bakringen en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Spuit royale toeven mokkacrème op de afgekoelde taartbodems en Bestrooi de toeven met nougatine en decoreer ze met bv een mokkaboontje en geraspte chocolade.
Bewaar de taartjes in een afgesloten taartdoos in de koelkast.