Een knapperige koekbodem,een soort zandkoek met een laag zachte karamel overgoten met gemarmerde chocolade.De verschillende texturen in deze koek maken hem echt onweerstaanbaar lekker
Ingrediënten shortbread
- 250 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 175 gram boter
Ingrediënten karamel
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 175 gram boter
- 125 g fijne kristalsuiker
Chocoladelaag
- 200 g pure chocolade 70%
- 50 gram witte chocolade
Bereiding Dulce de leche
Haal het etiket van het blikje af.
Doe het blikje in een pan met water.
Zorg ervoor dat het blikje helemaal onder water staat.
Breng het water aan de kook en laat 120 minuten koken.
Wel tussendoor checken of het blikje nog onder water staat,
anders bestaat de kans op ontploffing.
Laat het blikje in de pan met water helemaal afkoelen
Bereiding shortbread
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de bakvorm in met boter.
Doe de bloem met de basterdsuiker in een kom.
Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels.
Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg en verdeel het deeg met je handen gelijkmatig over de bakvorm.
Prik met een vork gaatjes in het deeg
en bak in 30 min in het midden van de oven lichtbruin en gaar.
Laat de shortbread in de vorm afkoelen op een rooster.
Bereiding karamellaag
Smelt de boter in een steelpan.
Voeg de gekarameliseerde gecondenseerde melk* toe
en verwarm dit 5 minuten al roerend met een houten lepel.
Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten.
Verdeel de karamel over het shortbread en laat het 30 minuten afkoelen
Chocoladelaag
Smelt de pure en de witte chocolade apart van elkaar
Schenk de pure chocolade over de karamel.
Doe de witte gesmolten chocolade in een zakje,
knoop dicht en knip er een puntje vanaf.
Verdeel de witte chocolade in lijnen over de pure chocolade
en ga met een satéprikker door de witte chocoladelijnen
voor een mooi marmer effect.
Zet vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast
serveer in kleine blokjes en op kamertemperatuur