Deze Oostenrijkse koekjes worden gemaakt met amandel of hazelnootmeel.
Je kunt het deeg een dag van te voren maken en op een later moment gebruiken.
Het onderstaand recept is voldoende voor 12 koekjes.
Ik had nog een potje zelfgemaakte jam van mijn moeder in de koelkast staan,
maar je kunt iedere jam gebruiken die je lekker vind zolang de jam maar niet te dun is.
Ingrediënten voor circa 12 koekjes
- 100 gr geroosterde hazelnoten*
- 125 gr witte basterdsuiker
- 300 gr tarwebloem
- 200 gr boter
- snuf kaneelpoeder
- snufje zout
- 1 ei (L)
- 1 eidooier
- poedersuiker voor het bestuiven
- jam naar keuze (circa 12 tl)
Hazelnoten roosteren
Verwarm de oven voor op 175° C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en verspreid hierop de hazelnoten.
rooster de noten 6 minuten en schep na 3 minuten de noten even om.
Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
Maal in een foodprocessor de geroosterde hazelnoten samen met de basterdsuiker
tot je een structuur van fijn zand.
Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng dit samen met de bloem.
kaneel, het zout ei en eidooier tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 170 °C
Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
op een met bloem bestoven aanrecht
en rol 1 deel van het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte .
Steek cirkels uit het deeg met een uitsteker van 6 cm doorsnede.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Steek ook 6 cirkels uit het andere deel van het deeg.
Maak al het resterende deeg op en zorg dat je een even aantal hebt.
Gebruik een kleine uitsteker om uit deze 6 deegcirkels een figuurtje uit het midden te steken.
Bak de koekjes tot de randen heel lichtbruin gaan kleuren
Haal de bakplaat uit de oven en laat ze afkoelen.
Bestuif de koekjes met de uitgestoken figuurtjes met poedersuiker.
Schep een theelepeltje jam op de andere koekjes.
Plaats daar dan voorzichtig de met poedersuiker bestoven koekjes er bovenop.
Bron recept Nigella.com