Lemper wordt gemaakt van kleefrijst (ketan) en gevuld met gekruid kip of gehakt.Een heerlijke Indonesische snack. De bereiding vraagt wel wat tijd en geduld.Vooral het rollen is een tijdrovend werkje. De ingrediënten zijn allemaal verkrijgbaar bij de toko.
Ingrediënten voor 20 stuks
- 500 gram ketan (kleefrijst)
- 600 ml kokosmelk.
- 300 gram gare en fijngesneden kipfilet (gekookt in groentebouillon)*
- huishoud of aluminiumfolie
voor de kruidenmix
- 3 blaadjes limoenblad
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel ketoembar
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 teentje geperste knoflook
- 1 ui (heel fijn gesneden)
- 2 cm trassi
- 1 theelepel komijnpoeder (Djinten)
Bereiding kleefrijst
Week de rijst twee uur in lauw water.
Stoom de rijst 10 minuten in een stoompan (tot de rijst half gaar is)
Doe de kokosmelk;snuf zout en 1 stengel gekneusde citroengras in een pan en breng dit zachtjes en al roerende aan de kook.
Schep de rijst over in een schaal en overgiet de rijst met de kokosmelk
Doe de rijst en citroengras terug in de stoompan en stoom de rijst in ongeveer 30 minuten gaar.
Roer de rijst af en toe om en controleer tussendoor of er nog voldoende water in de onderste pan zit.
Schep de rijst in een schaal en laat de rijst afkoelen tot lauw.
Maak terwijl je de rijst stoomt de vulling..
Verhit hiervoor olie in een wok en fruit de trassi aan.
Voeg ui en de knoflook toe en fruit dit even mee.
Voeg kurkuma, laos,ketoembar,komijnpoeder, limoenblaadjes toe.
Bak dit nog zachtjes twee minuten door zodat de smaken goed vrijkomen.
Voeg als laatste de fijngesneden kip toe.
Breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout
Laat de vulling afkoelen.
Vullen
Leg een stukje folie klaar en spray dit in met heel weinig olie
Schep een lepel rijst op een stukje folie en druk dit plat tot een rechthoek.
Ik gebruikte als hulpmiddel een smoother voor marsepein heel handig!
Leg een lijn vulling in het midden en rol het op met behulp van de folie dit mag redelijk strak. druk hierbij de randen van de rijst stevig op elkaar.
Het is even oefenen maar je hebt zo de slag te pakken.
Druk de uiteindes naar elkaar toe en vorm een stevig rolletje.
Vouw de folie op de uiteindes goed dicht.
Herhaal dit tot de rijst en de vulling op is.
Opwarmen
Lemper kun je zowel warm en koud eten. Verwarm de lemper in aluminiumfolie enkele minuten in de stoompan..Indien je plastic huishoudfolie heb gebruikt kun je ze ook verwarmen in de magnetron.
Bij AH verkopen ze een kruidenmix van het merk Koningsvogel.speciaal voor lemper. Ik heb dit zelf nooit gebruikt maar wellicht is het een goed alternatief.
In plaats van een kip kun je ook kiezen voor een vulling met rundergehakt Hiervoor heb je nodig :
- 4 sjalotten
- 500 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 theelepels ketoembar
- ½ theelepel Djinten
- 2 eetlepels fijngesneden selderij
- 1 eetlepel zoete ketjap
- kruidenmix zie recept
Verhit de olie in de pan
Fruit het ui en knoflook
Voeg het gehakt toe en bak rul en gaar
Voeg de fijngesneden selderij en ketjap toe
en wat peper en zout naar smaak.