Kue lapis is een in laagjes gekleurde gestoomde koek.
Een zoet en tropische lekkernij uit de Indische keuken.
Een tijdrovend werkje dat wel omdat ieder laagje 7 minuten moet stomen.
Ik gebruikte een elektrische rijstkoker voor het stomen.
In het stoommandje zet je een passend ronde cakevorm
waar aan de zijkant nog iets ruimte is zodat de stoom er langs kan.
Ingrediënten ( voor een kleine vorm van 16 cm doorsnede en 5 cm hoog)
- 90 gr rijstmeel
- 120 gr tapiocameel
- 200 gr witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 500 ml santen
- pandanpasta voor de groene laagjes
- paar druppels rode of roze kleurstof
- klein beetje olie voor het invetten van de vorm
Meng met een garde de rijstmeel tapiocameel basterdsuiker en de vanillesuiker
en santen door elkaar tot een glad en klontjesvrij beslag.
Verdeel het beslag in 3 gelijke delen.
Maak 1 deel groen met de pandanpasta.
Maak het tweede deel roze
Het derde deel blijft wit.
Verwarm de rijststomer en vet de bakvorm in met olie
Gebruik een kookwekker en stel deze in op 7 minuten.
Doe 3 eetlepels beslag is ongeveer 2 mm
in de vorm en stoom deze in 7 minuten gaar.
Haal na elke 7 min stoomtijd steeds de stoomdruppels met een theedoek
van de deksel en rand.
Schep een nieuw laagje andere kleur beslag op de eerste.
Laat ook deze weer 7 minuten stomen.
Ga op deze wijze door tot al het beslag op is.
Mijn rijststomer slaat af zodra het water is verdampt dus vul ik dit voor die tijd
een keer bij.
Het allerlaatste laagje beslag 14 minuten stomen ipv 7 minuten.
Haal de kue lapis uit de stoommand en laat het afkoelen
Serveer de kue lapis in dunne plakjes en
verpak de overgebleven plakjes in plastic huishoudfolie.