Deze kruidkoek is kinderlijk eenvoudig om te maken en superlekker.
Het recept kreeg ik van een dame uit Bunschoten die
me bij de koffie trakteerde op een plak van deze rozijnen kruidkoek.
Inmiddels heb ik m al meerdere keren gemaakt zonder
dat ik wat veranderde aan het recept.
Je kunt er naar wens ook noten of gedroogd fruit toevoegen.
Onderstaande hoeveelheid is voor twee kruidkoeken.
Ingrediënten [voor twee cakevormen van 25 cm]
- 700 gr zelfrijzend bakmeel
- 500 gr donkerbruine basterdsuiker
- 3 el speculaaskruiden (recept van rutgerbakt)
- snuf zout
- 500 gr volle melk
- 100 gr boter
- 250 gr rozijnen en/of cranberries
- gemengde noten voor op de kruidkoek. (optioneel)
bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden
Vet de bakvormen in met boter en bekleed ze met bakpapier
Wel de rozijnen in een schaaltje met warm water
Meng de meel basterdsuiker zout en de speculaaskruiden in een grote kom.
Doe de melk en de boter in een pannetje en verwarm de melk tot de boter is gesmolten
Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog met een stuk keukenpapier.
Roer de boter/melk door het bloemmengsel
en spatel er de rozijnen doorheen.
Verdeel het dikke beslag over de twee cakevormen en bestrooi ze met de noten
Bak de rozijnen-kruidkoeken in circa 60 minuten gaar.
Controleer na 50 minuten baktijd met een satéprikker of de kruidkoek gaar is
komt deze er droog uit is de kruidkoek gaar.