Voor deze koningskoeken bedacht ik een variatie op het recept van de bekende Gangmakers.
De bodem bestaat uit een brosse wenerdeeg met een beetje jam onder de chocoladecake
Op de bovenkant zit een laagje oranjeglazuur.
ingredienten voor 8 koeken
voor de koeken heb je 8 bakringen van circa 8 cm nodig
voor de bodem van wenerdeeg
- 135 gr boter
- 65 gr witte basterdsuiker
- 35 gr ei los geklopt
- 200 gr bloem
- snuf zout
voor de chocoladecake
- 150 gr boter
- 150 gr ei
- 150 gr suiker
- 130 gr bloem
- 20 gr cacao
- snuf zout
verder nodig,
jam naar keuze
1 zakje oranje glazuur (Dr Oetker}
bereiding wenerdeeg
Kneed met koele handen alle ingredienten tot een deeg
Doe dit niet langer dan nodig
Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en leg het deeg een uurtje in de koelkast.
Bereiding cakebeslag
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker zacht en romig .
Voeg steeds een beetje van het ei toe en mix tot al het ei goed is opgenomen.
Zeef de bloem en cacao en het zout boven het botermengsel
en spatel alles goed door elkaar.
Rol het deeg uit tot en lap zodat de 8 bakringen erop passen.
Druk de 8 cirkels deeg eruit en plaats ze met de ingevette bakringen erom
op de bakplaat met bakpapier.
Schep op iedere deegbodem een klein lepeltje van de jam ,
Doe dit in het midden zodat de jam straks bij het bakken
niet gaat lekken.
Doe de cakebeslag in een spuitzak en spuit
een laagje cakebeslag in de ringen.
Bak de koeken op de een en laatste richel van de oven in circa 25 minuten gaar.
Controleer of ze gaar zijn en verleng wanneer nodig de baktijd met enkele minuten.
Laat de koeken eerst een paar minuten afkoelen voordat je de bakringen
verwijderd.
Verwarm het zakje glazuur in een schaal warm water
Verdeel of giet het oranjeglazuur over de koeken en
bestrooi ze naar wens met wat decoratie nog voor het glazuur is uitgehard.