koffiecake met pinda en chocola

Een heerlijke luchtige cake gemaakt met gemalen walnoten en espresso.
Met bovenop de cake een laag pinda-chocoladeglazuur

Ingrediënten voor een lage rechthoekige bakvorm 40×25 cm

  • 100 gr gemalen walnoten
  • 210 gr bloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 100 gr kristalsuiker
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 75 gr gesmolten boter
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 175 ml afgekoelde espresso
  • 100 ml zonnebloemolie

chocolade-pinda topping en vulling

  • 150 gr pure chocolade
  • 50 gr boter
  • 75 gr poedersuiker
  • 25 ml espresso
  • 4 el ongezouten pinda’s of walnoten

bereiding
Verwarm de oven voor 175 °C
Meng in een kom de gemalen walnoten bloem bakpoeder en kaneel door elkaar.
Doe in een andere kom de eieren basterdsuiker kristalsuiker en het zout en mix dit 3 minuten.
Voeg dan de gesmolten boter zonnebloemolie en de espresso toe en mix dit kort.
Spatel het bloemmengsel erdoor en mix nog 1 minuut tot een mooi beslag.
Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier.
Giet het beslag in de vorm.
Bak de koffiecake in circa 20 min gaar.
Controleer of de cake gaar is met een satéprikker.
Steek deze in het midden van de cake
wanneer er geen beslag aan zit is de cake gaar.
Haal de cake uit de oven en laat het afkoelen.
Rooster de pinda’s enkele minuten in een droge koekenpan en hak ze fijn.
Doe de chocoladestukjes en de boter in een kom en smelt dit au bain marie.
Haal de kom van de pan en zeef de poedersuiker

Mix de poedersuiker en de espresso door de chocolade-boter mengsel tot een gladde saus
Snijd de koffiecake in twee gelijke delen
Bestrijk een plak met de chocolademengsel en strijk dit glad met een spatel
Leg hierop de andere plak cake
Meng de fijn gehakte pinda’s door de overgebleven chocolade
en verdeel dit over de bovenkant van de cake.
Zet de cake in de koelkast om op te stijven.
Snijd de cake in stukjes en serveer op kamertemperatuur

aangepast recept van Kookmutsjes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.