Koffie chocoladekoek

Koffie en chocolade zijn de smaakmakers van deze koek.
Een brosse koffiekoek als bodem en een zachte chocolade koek als toplaag
Ik voegde er stukjes karamel aan toe maar dit kun je ook achterwege laten
of vervangen voor bijvoorbeeld fijn gehakte noten.

ingredienten chocolade laag

  • 125 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 10 gr cacao
  • 65 gr bloem
  • 100 gr pure chocolade (grof gehakt)
  • 80 ml zonnebloemolie

ingredienten koffiekoek

  • 115 gr boter
  • 70 gr kristalsuiker
  • 25 gr ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 145 gr bloem
  • snufje zout
  • 1 stick Nescafe espresso oploskoffie

verder nodig naar wens bijvoorbeeld :

  • paar blokjes kleingesneden zachte karamel
  • bakvaste chocoladedruppels
  • fijn gehakte noten

Vet de bakvorm (20 x 15cm) goed in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding koffiedeeg
Kneed van alle ingredienten voor de koffiekoek samen tot een deeg.
Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten.

Doe de chocolade samen met de olie in een schaaltje en verwarm dit au bain marie
tot de chocolade is gesmolten.
Laat dit op het werkblad afkoelen.

Doe de suiker vanillesuiker zout in een kom.
Zeef hierboven de bloem en cacao
Voeg de afgekoelde chocolade/olie mengsel en het ei toe
en roer alles goed door elkaar tot een glad beslag.

Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en rol dit uit op een met bloem betsoven werkblad
Bekleed de bodem van de vorm met het deeg.
Verdeel over de koffiedeeg de stukjes karamel fijn gehakte noten en/of chocoladedruppels.
Verdeel hierover gelijkmatig het chocolademengsel.

Bak de koek in 25 minuten gaar.
Laat de koek in de vorm helemaal afkoelen.
Smelt de witte chocolade en maak zigzag witte lijnen over de chocoladekoek.
Snijd de koffie-chocoladekoek in blokjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.