Een makkelijk recept voor krokante luchtige kaassoesjes.
Lekker als hapje voor bij de borrel,je
Je kunt ze ook vullen met paté of een stevige roomkruidenkaas maar ook zonder een vulling zijn ze erg lekker
Ingrediënten voor circa 20 kaassoesjes
- 100 ml melk
- 150 ml water
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram bloem
- 4 eieren (m)
- 125 geraspte oude kaas (of gruyère)
- gedroogde tuinkruiden,peper en zout naar smaak
- 1 eidooier voor het bestrijken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Breng in een pannetje de melk met het water,boter en een snuf zout aan de kook.
Als het mengsel kookt het vuur laag zetten
Voeg dan de bloem in één keer toe.
Met een pollepel net zo lang roeren tot het deeg loslaat van de bodem en het een deegbal is.
Haal de pan van het vuur en laat het deeg 5 minuten afkoelen.
Doe het deeg in een kom en klop er met een mixer één voor één de eieren door.
Voeg pas een nieuw ei toe als al het vocht is opgenomen.
Je krijgt in de eerste instantie een klonterig beslag
maar uiteindelijk komt dat helemaal goed.
Meng er de geraspte kaas door.
Voeg naar smaak (gedroogde) tuinkruiden,peper en zout door
Schep met een lepel bergjes van het deeg op de bakplaat
Maak de bergjes niet te groot en houd er voldoende afstand tussen want ze rijzen nog 2 maal in volume.
Ik gebruikte iets minder dan een eetlepel per bergje.
Bak ze in meerdere porties als de bakplaat vol is.
Bestrijk de bergjes deeg met losgeklopt eigeel
Je kunt ze eventueel nog extra bestrooien met geraspte kaas
Bak de soesjes 20 minuten in het midden van de oven
tot ze goudbruin en gaar zijn
Haal ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Eenmaal afgekoeld afdekken met een schone
theedoek of bewaar ze in een afgesloten trommel.