Haantjes Pik

Haantje pik

Haantjes Pik zijn zoete kleverige malse broodjes in de vorm van een haantje
Als kind vond ik ze trouwens al het allerlekkerste van het paasontbijt
In Barneveld waar ik opgroeide verkoopt Bakkerij Koot rond deze tijd en gedurende de Oud Veluwse Markt
nog altijd deze populaire Haantjes Pik
En omdat ik zelf bakken nou eenmaal zo leuk vind heb ik ze vandaag alvast een keer geoefend.
Ik heb hiervoor trouwens het recept gebruikt die bijna gelijk is als die van de Zeeuwse Bolussen

Ingredi├źnten voor 10 Haantje Pik broodjes

  • 210 ml volle melk
  • 35 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei los geklopt M (op kamertemperatuur)
  • 350 gram bloem
  • 1 zakje droge gist (7 gr)
  • 4 gram zout

verder nodig:

  • 250 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 10 gewelde rozijnen

Bereiding
Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur.
Meng in een kom de bloem,zout en gist door elkaar.
Giet de melk en doe er de losgklopte ei bij.
Mix even tot alles gemengd is en voeg er dan de boter in kleine stukjes bij.
Van de week zag ik op de broodafdeling van de supermarkt Haantjes Pik.
Kleverige malse zoete broodjes in de vorm van een haantje

Kneed het deeg nog 8-10 minuten verder tot je een dun vliesje van het deeg kunt trekken.
Bestuif je handen even met wat bloem en vorm van het deeg een bol.
Laat het deeg afgedekt met plastic huishoudfolie een uur rijzen – of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het deeg in stukjes.
Ik had 10 stukjes deeg van circa 60 gram
Vorm er bolletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier
Zet een ovenschaaltje met heet kraanwater onderin de oven en laat ze 15 minuten in de oven staan.
– De oven niet aanzetten –

Vermeng de basterdsuiker met de kaneel en doe dit op een groot bord of schaal.
Rol een bolletje deeg door het suikermengsel hoe meer suiker hoe plakkeriger straks het broodje zal zijn.
Vorm rolletjes van 15 cm het midden van het rolletje moet iets dikker zijn

Vorm een U-vorm van het rolletje deeg en leg ze op de bakplaat.
Zorg voor voldoende ruimte tussen het gevormde deeg want ze zullen nog rijzen.
Druk een gewelde rozijn als oogje in het deeg.
Maak aan de andere kant door middel van drie V-knipjes een staart
Laat de broodhaantjes afgedekt onder een vochtige theedoek 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden.
Plaats onder in de oven een ovenschaaltje met koud water
(dit zorgt voor wat stoom waardoor de broodjes niet uitdrogen)
Bak de broodhaantjes circa 7-9 minuten
Haal ze na het bakken gelijk uit de oven en laat ze omgekeerd afkoelen
Dek de afgekoelde broodhaantjes af met plastic huishoudfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.