fruitvlaai

fruitvlaai

Deze kleine vlaaitjes zijn gevuld met gele room,lemoncurd,verse frambozen en blauwe bessen
Een heerlijke frisse en zomerse traktatie voor bij de koffie waarbij je lekker veel kunt variëren met verschillende soorten fruit.
Voor dit recept gebruikte ik vijf siliconen vlaaivormpjes van 12cm Ø wat voldoende is voor 10 personen.

ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 5 gr instant gist
  • 15 gr zachte boter
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml lauwe melk
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout

voor de banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 75 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 15 gr bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • verder nodig : vers fruit naar keuze, 5 el lemoncurd
    poedersuiker en muntblaadjes voor garnering

bereiding vlaaibodem
Meng de bloem met het zout en maak in het midden van de bloem een kuiltje.
Doe de suiker eidooier olie en melk in het kuiltje en strooi het gist in de melk.

Meng alles door elkaar en kneed alles tot een soepel deeg
Kneed het deeg lang genoeg en totdat je van het deeg een dun vliesje kunt trekken.
Maak van het deeg een bol en laat het afgedekt op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.

bereiding gele room

Doe 200 ml van de melk samen met de vanillemerg kristalsuiker en vanillesuiker
in een pannetje en verwarm dit tot het kookpunt
Meng in een schaaltje de rest van de melk de eidooiers en de bloem tot een papje.
Voeg een scheut van de hete melk bij het papje en doe dan alles terug in het pannetje.
Breng het al roerend aan de kook en haal het van het vuur zodra het is gebonden.
Giet de room op een platte schaal en leg er een vel plastic huishoudfolie op om velvormig te voorkomen.
Laat de room afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden
Verdeel het deeg in 5 gelijke porties en rol ze uit tot het formaat van de vlaaivormpjes
Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd eventueel het overtollige deeg eraf.
Gebruik je een gewone vlaaivorm vet deze dan eerst goed in met boter.
Prik met een vork gaatjes in de bodems.
Roer de room nog even los en schep in ieder vlaaivormpje 2 eetlepels van de room.
Bak de vlaaibodems in circa 15-18 minuten gaar en goudbruin.
Met een normale vlaaivorm  is de baktijd 30 minuten.

Laat de vlaaibodems op een rooster afkoelen en verwijder na enkele minuten de vormen.
Schep in het midden van de room een lepel lemoncurd en verdeel daarover royaal het fruit
Garneer het met wat poedersuiker en muntblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.