Op 24kitchen zag ik deze Friese lekkernij Oranjekoek voorbij komen.
Net even wat anders dan diegene die ik eens eerder maakte voor koningsdag
Het Oranje van deze koek is een verwijzing naar de
sinaasappelsnippers en niet de kleur van de koek.
De spijs maakte ik van gemalen walnoten maar de amandelspijs kan natuurlijk ook.
deeg
- 21 gr roomboter
- 91 gr witte basterdsuiker
- 20 gr donkerbruine basterdsuiker
- 32 gr gekonfijte sinaasappelsnippers
(ik viste ze uit een pot sinaasappelmarmelade) - 10 gr los geklopt ei
- 30 ml water
- 177 gr tarwe of speltbloem
- 3 gr bakpoeder
walnotenspijs (of 150 gr amandelspijs)
- 75 gr gemalen walnoten
- 75 gr fijne kristalsuiker
- 2 el water
- 1 el losgeklopt ei
garnering
- witte glazuur (meng hiervoor 100 poedersuiker met een beetje water tot een glad mengsel)
- 150 gr gesmolten chocolade
bereiding spijs
Maal alle ingredienten voor de spijsvulling tot een smeuige en smeerbare crème
Voeg eventueel nog wat ei toe om het smeerbaar te maken.
Bewaar de walnotenspijs tot later.
bereiding deeg
Meng de boter met de witte en bruine basterdsuiker en de sinaasappelsnippers.
Voeg het ei en het water toe.
Zeef de bloem en bakpoeder en meng dit allemaal tot 1 geheel.
Druk het deeg wat plat en laat het deeg verpakt in plastic huishoudfolie in de koelkast 24 uur koelen.
Rol het deeg uit tot een cm dikte en steek hier 2 cirkels van 20 cm uit
Het recept van 24kitchen had het over 4 cirkels van 18 cm
dus voor twee koeken maar ik denk dat dat een foutje was
Ik haalde er krap 2 cirkels van 20 cm uit
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
Prik met een vork gaatjes in de deegcirkels.
Verdeel de spijsvulling over 1 deegcirkel en leg de andere er bovenop.
Bestrijk de bovenkant met water.
Bak de Oranjekoek 15 minuten.
Smelt de chocolade en doe deze alvast in een spuitzak
Meng voor het witte glazuur de poedersuiker met water
tot je een mooi net lopend glazuur hebt
Gebruik steeds een theelepel water of wanneer te dun iets meer poedersuiker.
Verdeel het glazuur gelijkmatig over de koek en maak gelijk
met de gesmolten chocolade lijnen over het glazuur
Trek dan met behulp van een satéprikker lijnen door de chocolade
Zo ontstaat er een leuk effect op de koek.
laat de glazuur uitharden en serveer de koek in kleine puntjes
bron recept 24kitchen