In een bakspecial van een damestijdschrift kwam ik een recept
van deze frambozen-bakewells tegen.
Bakewells hebben met een krokante bodem,
een laagje jam en een heerlijke amandelvulling.
Voor dit recept gebruikte ik verse frambozen
gemengd met een theelepel oranjebloesemwater.
Dit is water,gedestilleerd uit blaadjes van de sinaasappelbloesem
en is verkrijgbaar bij de toko.
Voor dit recept heb je 12 gekartelde vormpjes van 6 cm doorsnede nodig.
Ik gebruikte in plaats daarvan een muffin bakplaat met 12 holtes en een uitsteker met kartelrand.
ingrediënten deeg voor 12 stuks
- 75 gr amandelschaafsel
- 30 gr sesamzaad
- 65 gr fijne kristalsuiker
- 225 gr bloem
- 1/2 tl kaneel
- snufje zout
- 1 ei
- 1/2 tl rasp van een halve sinaasappel
voor de frangipane
- 110 gr boter
- 110 gr fijne kristalsuiker
- 130 gr ei,los geklopt
- 25 gr bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 110 gr amandelmeel
voor de frambozenvulling
- 100 gr verse frambozen of een goede kwaliteit frambozenjam
- 1 tl oranjebloesemwater
Verwarm de oven voor op 180℃.
Verspreid de amandelschaafsel en sesamzaad op de bakplaat met bakpapier.
en rooster ze 8 minuten tot ze licht verkleurd zijn.
Laat ze afkoelen.
Doe de suiker,amandelen en sesamzaad in de hakmolen en maal ze tot fijne kruimels
Voeg de bloem,kaneel,zout,en sinaasappelrasp toe en maal tot grove kruimels.
Voeg het ei en de blokjes koude boter toe en meng kort tot het een deeg vormt.
Verpak het deeg in plastic huishoudfolie en laat het deeg een uur koelen in de koelkast.
Vet de muffin bakvorm goed in en bestuif de holtes met een beetje bloem.
Houd het even ondersteboven en klop het teveel aan bloem eruit.
Rol het deeg uit en steek er cirkels uit,groot genoeg zodat er
een opstaand randje vormt wanneer je het deeg in de vormen duwt.
Voor het blind bakken leg je op het deeg een stukje bakpapier en
vul je ze met bakbonen of een andere steunvulling
zoals gedroogde peulvruchten of rijst.
Bak ze 12 minuten op 180℃ tot het deeg heel licht goudbruin van kleur is.
Verwijder na een paar minuten de bakbonen en de bakpapiertjes.
bereiding frangipane
Doe de boter en het suiker in een beslagkom en mix dit licht en luchtig.
Voeg de eieren beetje bij beetje toe en mix tot al het ei goed is opgenomen
Roer er de amandelmeel,bakpoeder en bloem doorheen.
Schep 6 eetlepels frambozenjam in een schaaltje
en roer er de oranjebloesemwater doorheen of prak de verse frambozen met oranjebloesemwater fijn.
Schep op iedere taartbodempje een halve eetlepel van de frambozenjam
Verdeel dan ongeveer 2 eetlepels van de frangipane over de jam en strijk het glad
Bak de taartjes in nog 12-15 minuten af.
Haal de muffin bakvorm uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen.
Plaats een snijplank op de muffin bakvorm en keer om.
Zet alle bakewells op een taartplateau of serveerschaal en garneer ze naar wens.
Bijvoorbeeld met glazuur,poedersuiker,frambozenpoeder,of een verse framboos