Deze Elzasser taart is een appeltaart waarbij er een romige beslag over de appels wordt gegoten en meegebakken
De combinatie van de zoetzure appels en het zoete beslag wordt ook el “Royale” genoemd.
Ingrediënten deeg
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 50 gram poedersuiker
- 1 eidooier
- snufje zout.
Ingrediënten vulling
- 1 kg zoetzure appels
- 2 eetlepels citroensap
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 125 ml slagroom
- Geraspte schil van een citroen.
- Merg van een vanillestokje
- taartvorm van 28 cm
Bereiding
Maak het zandtaartdeeg.
De bloem zeven en in het midden een kuiltje maken.
De stukken boter erin leggen poedersuiker en eidooier toevoegen.
Verkruimel met je vingers de ingrediënten en voeg steeds er een beetje bloem van de buitenkant bij.
Wanneer alle bloem erbij zit,
het deeg kort doorkneden tot een glad en samenhangend deeg.
Is het deeg te droog dan kun je eventueel een eetlepel ijskoud water toevoegen
Maak een bol en wikkel het in folie.
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg gelijkmatig uit en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg.
vulling
De appels schillen,de klokhuizen verwijderen in vieren snijden en insnijden
besprenkel de appels met citroensap.
Rangschik de appels op het deeg.
Vermeng in een kom de suiker met eieren vanillemerg
slagroom en citroenrasp.
Giet dit mengsel over en tussen de appels.
Bak de appeltaart in 30-40 minuten
in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Bestrooi de afgekoelde taart met poedersuiker.
Bron “De 100 beste recepten uit de hele wereld”