Vorige week kreeg ik van mijn mams een courgette van maar liefst 1 kg.
Een deel hiervan heb ik gebruikt voor deze courgettecake
Courgette heeft een neutrale smaak en is daarom ook net als wortel ook geschikt om te verwerken in een cake.
Je proeft de courgette niet terug maar het zorgt wel dat de cake lekker smeuïg is.
Het frisse van de sinaasappel in de roomkaas is een heerlijke tegenhanger van het zoete in deze cake.
ingrediënten cakebeslag (voor een cakevorm van 25 cm)
- 400 gram courgette
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 ml arachideolie
- 3 eieren
- rasp van 1 kleine sinaasappel
- 100 gram rozijnen (eventueel geweld in sinaasappelsap of cointreau)
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gr walnoten (grof gehakt)
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
ingrediënten roomkaas topping
- 200 gram Philadelphia roomkaas naturel
- 100 gram poedersuiker
- rasp en 2 eetlepels sap van 1 sinaasappel (of een scheutje cointreau)
Bereiding
Rasp de courgette met schil grof.
Druk het vocht er goed uit anders wordt de cake te nat
Doe hiervoor de geraspte courgette in een theedoek en knijp het vocht eruit
Doe de rozijnen in een kommetje en giet er een beetje sinaasappellikeur of sap over en laat de rozijn hierin 10 minuten wellen
Mix in een kom de eieren suiker en olie luchtig.
Zeef hierboven de zout,meel en bakpoeder en spatel alles goed door elkaar
Roer er de sinaasappelrasp rozijnen courgette en walnoten door.
Doe het beslag in de vorm en bak de cake in circa 45-50 minuten gaar
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is,komt deze er droog uit is de cake gaar.
Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen
bereiding roomkaas topping
Mix kort de poedersuiker door de roomkaas
Gebruik eerst een deel van de suiker en proef of het zoet genoeg is.
Breng de roomkaas op smaak met sinaasappelsap en rasp
Gebruik niet teveel anders wordt de roomkaas te dun.
Verdeel de roomkaas over de bovenkant van de afgekoelde cake.
Zet de cake nog even in de koelkast zodat de roomkaas wat steviger wordt.