Een feestelijk en zalige taart die ik voor de kerstviering van 2017 maakte.
Een heerlijk mousse gemaakt van witte bubbeltjeswijn met een bodem en taartrand van lange vingers
De taart is gedecoreerd met schotsen witte chocolade en gesuikerde cranberry’s.
recept voor een grote taart van 30 cm
- 750 ml champagne of een mousserende witte wijn
- 250 gr suiker
- 60 gr custard
- 8 eierdooiers (m)
- 12 bl gelatine
- 1 liter slagroom
- 500 gr lange vingers
- 200 gr witte chocolade
voor de gesuikerde cranberry’s :
- 100 gr verse cranberry’s
- 100 ml water
- 75 gr kristalsuiker
- 100 gr fijne kristalsuiker
bereiding
Doe 600 ml van de champagne met 125 gr van de suiker in een ruime pan aan de kook.
Roer tot de suiker is opgelost.
Meng in een kom 25 gr van de suiker en de custard door elkaar
Giet er de rest van de champangne bij en roer dit tot een glad papje.
Roer het papje bij de kokende champagne en laat het nog 2 min doorkoken zodat het bindt.
Doe de eierdooiers met 100 gr suiker in een kom en roer het met een garde los.
Roer het eierdooiermengsel door het champagnemengsel.
Dek de mousse af met een plastic huishoudfolie en laat het afkoelen.
Neem een ruime kom met water en week hierin 5 min de blaadjes gelatine.
Klop de slagroom dik en lobbig (dus net niet stijf)
Verwarm in een pannetje de blaadjes gelatine met het aanhangende vocht tot de gelatine is opgelost.
Roer de opgeloste gelatine door het champangemengsel.
Meng er in delen de lobbige slagroom door
Bekleed de springvorm bodem en rand met plastic huishoudfolie
Vul de bodem van de springvorm met lange vingers,
Ik legde de lange vingers op hun zijkant maar plat kan natuurlijk ook.
Giet de champagnemousse over de lange vingers en strijk de bovenkant glad.
Laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Smelt de witte chocolade au bain marie
Strijk de gesmolten chocolade uit over een stevig stuk plastic of bakpapier.
Laat de chocolade hard worden.
Gesuikerde cranberry’s
Doe 100 ml water en 75 gr suiker in een pannetje
Breng het aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost.
Doe de cranberry’s in een schaal en giet het suikerwater erbij.
Laat dit een paar uur of een hele nacht zo staan.
Doe de cranberry’s in een zeef en laat ze uitlekken
Strooi de fijne kristalsuiker in een ruime schaal en wentel de cranberry’s erdoor.
Laat ze op een velletje bakpapier op kamertemperatuur drogen.
Haal de taart uit de vorm en verwijder het folie.
Zet de taart op een platte schaal en plaats de lange vingers
met de gesuikerde kant naar buiten rondom de taart.
Bind er een mooi lint omheen.
Breek de chocolade in stukken en zet ze rechtop in de taart
Decoreer de taart met gesuikerde cranberry’s.
bron Delicious 2008 – Ruldolp van Veen