Buche De Noël

Voor de kerstdagen maar ook voor de herfst als je de decoratie wat aanpast is de “boomstronk” een ideaal en ook een leuk recept om te maken.
Deze boomstronk ook wel Buche De Noël genoemd bestaat uit een opgerolde chocoladebiscuit met een vulling van mascarpone verse bosvruchten en een chocolade ganache.

ingrediënten beslag

  • 5 eieren (m)
  • 100 gr kristalsuiker
  • 65 gr zelfrijzend bakmeel
  • 40 gr cacaopoeder

ingrediënten chocolade-ganache

  • 300 gr pure chocolade
  • 300 ml slagroom

ingrediënten vulling

  • 250 gr mascarpone
  • bosvruchten jam of vers fruit naar keusdecoratie :
  • kant en klaar of zelf gemaakte marsepein figuurtjes
  • poedersuiker

Bereiding beslag
Verwarm de oven voor op 200 graden
Bekleed een bakplaat (van ongeveer 25cmx30cm) met een vel bakpapier
Doe de eieren met de suiker in een kom en mix ze circa in 8 minuten licht en schuimig
Zeef de meel en cacao en spatel dit voorzichtig door het eimengsel
Wanneer alles goed is vermengd verdeel het beslag dan gelijkmatig over de bakplaat
Bak de cake in circa 8-10 minuten gaar.

Leg een vel bakpapier op het werkblad.
Bestuif deze royaal met poedersuiker
Keer de cake hierop om en verwijder bakpapier van de cake.
Rol de cake samen met de bestoven bakpapier vanaf de langste zijde strak op.
Laat de opgerolde cake helemaal afkoelen.

Maak intussen de ganache:
Doe hiervoor de slagroom samen met de stukken chocolade in een pannetje
Verwarm dit al roerend tot alle chocolade is gesmolten.
Laat de ganache afkoelen tot lauw en zet het erna in de koelkast.
De ganache zal door het koelen steviger en dikker worden
Wanneer de ganache niet meer vloeibaar maar wel smeerbaar is is de ganache klaar voor gebruik
Dit duurt minimaal 60 minuten.

Roer de mascarpone los en meng er naar smaak de bosvruchten door
Rol de cake voorzichtig uit.
Bestrijk gelijkmatig de cake met vulling en rol het weer zo stevig mogelijk op.
Plaats de cakerol op een platte schaal of bord.
Snijd een derde deel van de rol schuin af en leg de afgesneden kant tegen de zijkant van de cakerol
Bestrijk de cake met de ganache
Ik gebruikte krap de helft van hoeveelheid van de ganache.
Wanneer de cakerol bedekt is met de ganache kun je met
een vork de groeven erin maken voor een boomstam-effect.
Bestuif de Buche De Noel met poedersuiker en decoreer de het met bijvoorbeeld marsepein figuurtjes en hulstblaadjes.

bron | Heel Holland Bakt | Kerst |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.