Bienenstich

Bij een Duitse bakker kochten we geregeld iets lekkers voor bij de koffie.
Zo ook deze Bienenstich wat Bijensteek betekend.
Een gistdeeg met een vulling van vanillepudding en een krokant toplaagje met amandelen

Ook op vakantie sla ik de supermarkt Kaufland nooit over
Vooral de afdeling met de bakproducten is altijd weer leuk
Zakjes citroen en sinaasappelrasp zijn er handig als je geen citrusfruit in huis hebt.

Blokjes marsepein voor de decembermaand
en zakjes puddingpoeder met Nougatsmaak
en altijd de zakjes gehakte pistachenootjes.
Maar goed ik dwaal af want ik was bij de Duitse Bienenstich

Ingrediënten deeg

  • 20 gr verse gist
  • 125ml melk
  • 100 gr suiker
  • 60 gr zachte boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 400 gr bloem

ingredienten vulling

  • 125 ml melk
  • 3 eidooiers (eiwit heb je niet nodig)
  • 4 bl gelatine
  • 50 gr maïzena of custard
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 el vanillesuiker

ingredienten voor de topping

  • 75 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram heldere honing
  • 2 eetlepels slagroom
  • 100 gram gehakte amandelen

Deze taart wordt gebakken op een bakplaat van circa 30×30

Bereiding deeg
Brokkel de gist in de melk samen met 1 tl suiker
Laat het gistmengsel 15 min staan

Doe de rest van de suiker met de boter het ei en de zout in een kom
Zeef hierboven de bloem en roer alles goed door elkaar.
Kneed het deeg nu tien minuten met de hand of kneedhaken.
Zet het deeg afgedekt 30 min op een warme plek en laat het deeg 30
minuten rijzen.

Topping
Rooster de amandelstukjes in een droge koekenpan
Breng in een pannetje de boter kristalsuiker honing en de 2 eetlepels slagroom aan de kook.
Roer het goed door.
Zet als het kookt het vuur uit en roer er de amandelstukjes door.
Zet apart tot tot gebruik.

Vet het bakblik in met boter.
Kneed het gerezen deeg even door en rol het deeg dan uit zo groot al het bakblik
Verdeel het amandelmengsel gelijkmatig over het deeg.
Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het 30 min rusten.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden / hetelucht 180
Bak het deeg in circa 25-30 goudbruin.

Maak intussen de vulling
Week hiervoor de gelatine 10 minuten in koud water.
Doe de melk en suiker en vanillesuiker in een pannetje
Roer de maïzena of custard met de melk tot een papje.

voeg de maïzena papje toe aan het kokende melk en laat dit 1 min
doorkoken. Haal het pannetje van het vuur en voeg de eidooier toe.
Meng dit goed door elkaar.
Doe de blaadjes geweekte met aanhangend vocht in een pan en laat
dit al roerend smelten maar zeker niet koken.
Roer de vloeibare gelatine door de pudding. en laat afkoelen

Snijd de taart in 4 stukken.
Snijd elk stuk horizontaal door.

Lift de bovenste plak op en schep wat van de pudding op de bodem.
Leg het bovendeel er weer op. Doe dit bij alle 4 de delen.
Zodra de pudding stevig genoeg is snij dan elk deel in twee stukken.
Je hebt nu 8 stukken taart
Bestuif de taart met poedersuiker




Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.