Bij de Turkse supermarkt ozbaktat in Apeldoorn verkopen ze heerlijke verse Baklava
Zo af en toe koop ik er wat stukjes die meestal thuis-voor-bij-de-koffie niet eens halen.
Dus tijd om zelf baklava voor thuis te gaan maken dacht ik zo. 🙂
Het recept komt van Delicious magazine en OMG wat een waaaaaanzinnig lekkere Baklava
Vooral de citrussiroop als tegenhanger van het zoete vond ik erg lekker.
Ik vraag me wel af of de combinatie van pistache en walnoten de klassieke versie is of dat
er ook nog andere vullingen worden gebruikt.
Tips en ideeën zijn welkom
Ik gebruikte filodeeg uit het vriesvak van AH <Bake At Home>
Deze zijn per 5 vellen verpakt
In een verpakking zitten 2 x 5 vellen.
Dit recept is voor 24 stukjes
voor een vierkante of rechthoekige vorm van circa 25×25 cm of 23×26 cm
- 15 vellen filodeeg* ontdooit
- 125 gr boter gesmolten
ingrediënten siroop
- 150 gr kristalsuiker
- 150 gr vloeibare bloemenhoning
- 100 ml sinaasappelsap
- sap en rasp van 1 bio citroen
- 2 el oranjebloesemwater
ingrediënten notenvulling
- 200 gr gepelde ongezouten walnoten
- 200 gr gepelde ongezouten pistachenoten
- 100 gr kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- 2 el oranjebloesemwater
- 100 gr boter gesmolten
Siroop
Doe alle ingrediënten voor de siroop behalve de oranjebloesemwater
in een pannetje
Breng het aan de kook en laat het op laag vuur nog circa 10 minuten koken
Zet het vuur uit en roer er de oranjebloesemwater door.
Laat de siroop afkoelen.
vulling
Doe de walnoten in de hakmolen en hak ze grof (niet te fijn)
Doe hetzelfde met de pistachenoten
Rooster voor meer smaak de gehakte noten enkele minuten in een droge koekenpan
Doe de geroosterde gehakte noten in een kom
Voeg suiker,honing,sinaasappelsap,kaneel
sap en citroenrasp,oranjebloesemwater en gesmolten boter toe
en roer alles goed door elkaar
Als je de notenvulling en siroop klaar hebt:
Haal de vellen filodeeg uit de verpakking
Leg 5 vellen op een broodplank
Dek de 5 vellen af met een vochtige theedoek
herhaal dit ook voor de andere 10 vellen filodeeg
Dit is ter voorkoming van het uitdrogen van de vellen filodeeg
Bereiding
Smelt de 125 gr boter
Vet de vorm in en leg er een vel filodeeg in
Bestrijk de filodeeg met gesmolten boter
Leg er een tweede vel op en
herhaal dit tot je 5 ingevette vellen in de vorm hebt.
verdeel wat van de notenvulling over de filodeeg en herhaal
uiteindelijk heb je dus :
5 vellen ingevette filodeeg
laagje notenvulling
5 vellen ingevette filodeeg
laagje notenvulling
5 vellen ingevette filodeeg
Druk het goed en gelijkmatig aan.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Bak de baklava in 50 minuten in het midden van de oven
Verlaag de temperatuur na 20 minuten van de baktijd. naar 150 graden
en bak nog 30 minuten verder.
Haal de baklava uit de oven en schenk alle siroop erover.
Nog even helemaal laten afkoelen en smullen maar