appeltaart met abrikozen en amandelspijs

Appeltaart doet het altijd goed of het nu gaat om de klassieke versie of een met een twist.
De combinatie van appels en abrikozen en amandelspijs is echt onweerstaanbaar lekker.
In de meeste recepten word de appelvulling extra gezoet met suiker.
maar omdat de amandelspijs zoet genoeg is heb ik dat achterwege gelaten.

Voor een springvorm van 26 cm

ingrediënten deeg

  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 250 gram koude roomboter
  • 1 ei

ingrediënten vulling

  • 1 kilo stevige appels (bv Jonagold)
  • beetje citroensap
  • 2 theelepels kardemompoeder of kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 250 gram gewelde abrikozen
  • half kopje rozijnen
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • halve blanke amandelen (garnering)

Bereiding
Meng en zeef de bloem, basterdsuiker,vanillesuiker en zout in een grote kom.
Snijd de boter in blokjes en meng dit door met twee messen het bloemmengsel
Voeg het ei toe en kneed het kort met koele hand tot een deeg.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast .

Schil de appels verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten.
Snijd elke appelpart in niet te dunne plakjes.
en besprenkel de appels met citroensap.
Snijd de abrikozen in stukjes
Meng de custard,kardemom,abrikozenstukjes en rozijnen door de appels.
Snijd de amandelspijs in blokjes en prak daar de abrikozenjam door tot je een redelijk smeerbaar mengsel hebt.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Rol 2/3 deel van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een cirkel.
en bekleed hier de gehele springvorm mee.
Verdeel met de bolle kant van een lepel de amandelspijs gelijkmatig uit over de bodem
Dep de appelvulling droog met een schone theedoek en vul de springvorm met de appelvulling.
Rol het andere stuk deeg uit tot een cirkel en plaats dit op de vulling.
Druk het deeg langs de rand goed aan, en verdeel de halve amandelen over het deeg.
Bestrijk het deeg met los geklopt ei
Plaats de taart in het midden van de oven op een rooster en bak de taart in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder de springvorm na 15 minuten

bron aangepast recept
uitdekeukenvanlevine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.