Een appelslof met banketbakkersroom met daaronder een laagje smeuïge frangipane bestrooid met fijngehakte geroosterde hazelnoten.
Ingrediënten deeg (slof 35 cm)
- 145 gram bloem
- 140 gram Zeeuwse bloem
- 185 gram boter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- half los geklopt ei
- 10 gram bakpoeder
- rasp van een halve citroen
- snuf zout
banketbakkersroom
- 100 ml melk
- 20 gram suiker
- 20 gram eidooier
- 10 gram maïzena
- 1 vanillestokje
appelvulling
- 4 appels
- 2 flinke eetlepels geleisuiker
- 1 eetlepel kaneel
Voor de frangipane
- 100 gram amandelspijs
- rasp van een halve citroen
- half los geklopt ei
- geroosterde fijngehakte hazelnoten
Bereiding bakkersroom
Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker.
Snijd de vanille in de lengte doormidden en laat meetrekken met de melk
Meng de maïzena met de andere helft van de suiker.
Meng het eigeel erdoor.
Roer ongeveer een derde van de hete melk door het suikermengsel.
Voeg dit door een zeef heen aan de melk toe, en roer goed door met een garde.
Laat 2 minuten zachtjes koken.
Giet de room op een platte schaal en dek de room af met plastic huishoudfolie
Laat de room afkoelen
Bereiding deeg
Meng in een kom de bloem,Zeeuwse bloem ,bakpoeder en basterdsuiker.
Voeg de in blokjes gesneden boter toe en een half los geklopt ei
Meng dit alles kort met de deeghaak tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en zet het deeg tot gebruik weg in de koelkast
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de slofvorm licht in met boter.
Maak een bodem van het deeg in de vorm en maak een opstaand randje van 1 cm
Verbrokkel het spijs in een schaaltje en voeg daar een half los geklopt ei en citroenrasp aan toe totdat het spijs spuitbaar is
Verdeel het spijs over de deegbodem maar blijf 1 cm van de kant af.
Bak de slof 45 tot 50 minuten op 150°C goudbruin en gaar.
Maak intussen het appelmengsel
Schil de appels verwijder klokhuizen en snijd de appels in blokjes
Smelt 2 eetlepels roomboter in een koekenpan
voeg daar de appelblokjes en twee eetlepels geleisuiker en kaneel aan toe.
Laat de appelblokjes 3 tot 5 minuten op een klein pitje garen.
Schep het appelmengsel over in een vergiet
en laat het appelmengsel afkoelen.
Verdeel de bakkersroom (eventueel met een spuitzak) over de bodem
Bedek de bakkersroom royaal met het appelmengsel
en garneer met de fijngehakte hazelnoten
Bron recept : bythegrape.nl