Appelkoeken

Dit jaar had ik best wel een flinke oogst van onze appelboom.
Een paar appels gebruikte ik voor deze appelkoeken.
De bodem is een sloffendeeg met een laagje banket-spijsroom en
natuurlijk lichtzure appels.
Het recept is van deze appelkoeken is van Rutger Bakt.

ingredienten voor circa 10 appelkoeken

banket-spijsroom

  • 125 ml melk
  • 25 gr kristalsuiker
  • 12 gr maïzena
  • 1 eidooier
  • vanille extract of merg van vanillestokje

sloffendeeg

  • 225 gr zachte boter in blokjes
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • rasp van 1 kleine citroen
  • 25 gr ei
  • 150 gr patentbloem
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder

vulling

  • 2 grote appels in kleine blokjes
  • 275 gr amandelspijs
  • kaneel

bereiding sloffendeeg
Kneed alle ingredienten samen tot een deeg.
Verpak het deeg in plastic en laat het deeg een uur of meer koelen in de koelkast.

bereiding spijsroom
Breng de helft van de melk met de vanille aan de kook
Meng in een schaaltje de maïzena suiker eidooier en de rest van de melk
tot een papje.
Voeg dit al roerend bij de hete melk en kook dit 1 minuutje al roerend zachtjes door.
Giet de room op een diep bord en leg een stukje plastic op de room.
Laat de room afkoelen.

Prak met een vork de amandelspijs tot kruimels
Meng de spijskruimels door de afgekoelde room
of mix dit in 10 seconden glad.
Doe de spijs-room in een spuitzak en laat staan tot gebruik.

Vet de bakringen in met boter
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot 4 mm dik .
Plaats een grotere ring in het deeg en bekleed hiermee bakringen.
Zie hieronder hoe ik dat doe.

Spuit wat van de room-spijs vulling op de deegbodems
Wat niet hoger is dan de opstaande deegrandjes.
Meng de appelblokjes met kaneel en verdeel dit over de vormpjes.
Bak de appelkoeken in circa 25-30 min goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.