Een perfect recept voor heerlijke brosse appelkoeken met gember.
Je kunt de gember of de helft ervan ook vervangen voor gekonfijte kersen of een beetje amandelspijs.
Ingredienten voor 12 koeken van ∅ 10cm
- 300 gr boter
- 250 gr witte basterdsuiker
- 230 gr bloem
- 230 gr Zeeuwse bloem
- 2 eidooiers
- 20 gr bakpoeder
- snufje zout
- 4-5 kleine goudrenetten
- 6 gekonfijte gember bolletjes of 12 (gekonfijte) kersen
- sinaasappels-gember marmelade (om de koeken mee te bestrijken)
Bereiding deeg
Doe boter met de suiker eidooiers en een snufje zout in een kom en meng dit goed door elkaar.
Zeef het bakpoeder en de twee soorten bloem en kneed nu alles tot een mooi deeg
Wikkel het deeg in folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier
Rol het deeg tot een halve cm dik uit en druk er met de bakring de 12 cirkels uit
Leg de deegrondjes op een bakplaat met bakpapier.
Snijd de appels in plakken en druk er cirkels uit die iets kleiner zijn dan de deegrondjes.
Druk met een appelboor het klokhuis uit de appelschijven.
en plaats op iedere deegrondje een appelschijf.
Halveer de gember-bolletjes en plaats in het midden van de appelschijf een halve gember-bolletje of een kers
Zet de bakringen om de deegrondjes en bak de koeken in circa 25-30 min gaar en tot de randen mooi goudbruin gekleurd zijn.
Verwarm de sinaasappels-gember marmelade even in de magnetron en bestrijk hiermee royaal de nog warme appelkoeken.