Wat is er nou leuker dan je eigen broodjes maken ?
(behalve taarten bakken dan)
Zo maakte ik afgelopen weekend deze vlechtbroodjes met amandelmeel.
Ook deze vielen goed in de smaak en ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit.
ingrediënten (voor 15 kleine vlechtbroodjes)
- 42 gram verse gist
- 75 gram boter
- 250 ml melk + 1 eetlepel melk
- 1 ei
- 500 gram patentbloem
- 100 gram amandelmeel
- snufje bakkerszout
- 10 gram broodverbeteraar (optioneel)
- 1 eidooier
- sesam- of maanzaad
Bereiding
Smelt de boter in een klein pannetje haal de pan van het vuur en giet er de melk bij.
Voeg er het ei , en zout toe aan toe en roer alles even goed door met de garde.
Meng in een kom de bloem met de amandelmeel en verbrokkel het gist erboven (en voeg eventueel de broodverbeteraar toe)
Spatel het bloemmengsel goed door elkaar
Giet het melkmengsel erbij en kneed het 15 minuten tot een glad deeg.
Vorm een bol van het deeg en doe het deeg in een met olie ingevette kom.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 45 minuten
op een warme plek rijzen.
Druk de lucht uit het deeg en vorm bolletjes van 70 gram.
Rol de bolletjes uit tot slierten en vlecht de broodjes
Hoe je deze broodjes vlecht kun je bekijken in de video
van Robèrt van Beckhoven
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de broodjes af met plastic huishoudfolie en
laat ze 30 minuten rusten op een tochtvrije plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Roer de eidooier en 1 eetlepel melk door elkaar.
Bestrijk de broodjes met het eimengsel,en bestrooi ze eventueel met maan of sesamzaad of kaneelsuiker
Bak het brood in 10-12. minuten in het midden van de oven goudbruin
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Tip
Als je de broodjes bij het ontbijt wilt serveren kun je ervoor kiezen om het deeg een avond ervoor te maken.
Zet de gevlochten broodjes op het bakblik (tegen het uitdrogen goed met plastic afdekken) in de koelkast.
Laat de broodjes de volgende dag 10 minuten op kamertemperatuur komen en bak de broodjes 10-12 minuten in het midden van de oven goudbruin.
In plaats van de 30 minuten rusten,zet je het deeg dus een nachtje in de koelkast.
Bron Koken en Genieten (paasspecial)