aardbeientaart

Wanneer de aardbeien volop verkrijgbaar zijn dan zijn ze behalve op beschuit ook erg lekker om te verwerken in een aardbeientaart.
Een krokante taartbodem gevuld met een laagje room en rijkelijk belegd met verse zoete aardbeien.

ingredienten voor een vorm voor een vorm van 24 cm
Ik gebruikte een gekartelde lage bakvorm met losse bodem 21cm x 29cm

voor de bodem

  • 275 gr bloem
  • 120 gr koude boter gesneden in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • 120 gr fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit

voor de roomvulling

  • rasp van 1 bio sinaasappel of 2 citroenen
  • 1 stengel sereh of merg van een vanillestokje
  • 300 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 el maizena
  • verse aardbeien circa 500 gr
  • aardbeienjam
  • muntblaadjes en geraspte kokos voor garnering

bereiding deegbodem
Zeef de bloem en voeg de blokjes boter toe.
Wrijf dit met de vingertoppen tot kruimels.
Voeg de suiker en de 2 eieren toe en meng alles snel en kort tot een deeg.
Verpak het deeg in een stuk plastic huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

bereiding roomvulling.
Doe de melk met de gekneusde sereh in een pannetje en zet zit op een kookplaatje zodat de smaak van de sereh kan trekken.
Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe aan de melk.
Breng de melk dan langzaam aan de kook
Klop in een schaaltje de eidooier met de suiker los en voeg er dan de maizena aan toe.
Haal de sereh uit de melk en
giet een scheut van de hete melk erbij en roer het tot een glad papje.
Voeg dit papje toe aan de resterende hete melk en breng het al roerend aan de kook.
Kook dit een paar minuten tot het dikker wordt.
Giet de vulling in een schaal en leg er een vel plastic huishoudfolie op.
Laat de vulling helemaal afkoelen

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de taartvorm goed in.
Bestuif de taartvorm met bloem en klop het teveel eruit.
Bestuif de werkblad met bloem en rol het deeg uit.
Bekleed de vorm met het deeg en druk de randen lichtjes aan.
Leg op het deeg een vel bakpapier en vul de vorm met een steunvulling.
bijvoorbeeld gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten.
Bak de bodem in 25 minuten mooi krokant en goudgeel
Haal de steunvulling uit de bodem en bestrijk de bodem met los geklopt eiwit.
Het eiwit zorgt voor een beschermlaagje zodat de bodem lekker krokant blijft.
Laat de taartbodem afkoelen.
Verdeel de roomvulling over de bodem en snijd de aardbeien in stukjes en bedek hiermee de roomlaag.
Verwarm de jam met een een eetlepel water en bestrijk voor een mooie glans hiermee de aardbeien.
Garneer met verse muntblaadjes en geraspte kokos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.