Bretonse amandel-chocoladegebakjes

Gebakjes met een knapperige bodem,gevuld met een zoet amandel banketbakkersroom bedekt met een romige chocoladeroom.

Bretons zanddeeg voor 8 stuks

  • 260 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 160 gram roomboter
  • 0.5  ei
  • rasp van 1 bio citroen

amandelroom

  • 150 g banketbakkersroom*
  • 150 g amandelspijs

chocoladevulling

  • 120 ml slagroom
  • 65 gram honing
  • 65 gram roomboter
  • 400 gram melkchocolade
  • 2 tl amandellikeur (optioneel)

banketbakkersroom

  • 1  vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 150 g suiker
  • 4  eidooiers
  • 2 el bloem

Maak de banketbakkersroom als eerste
zodat deze voldoende tijd heeft om af te koelen.

Bereiding banketbakkersroom
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan.
Roer het goed door.

Breng de banketbakkersroom aan de kook
en laat op laag vuur circa 3 minuten garen.
Laat de banketbakkersroom afgedekt met huishoudfolie in een lage schaal afkoelen.

Bereiding deeg

Doe de bloem suiker zout bakpoeder citroenrasp
ei en koude boter in een beslagkom.
Vermeng de ingrediënten met de vingertoppen en dan met de hand alles kort door tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Vet de gebakvormpjes in.
Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter en bekleed de gebakvormpjes ermee.

Bereiding amandelroom
Verwarm de oven voor op 170 ºC.
Meng in de keukenmachine de afgekoelde banketbakkersroom met de verkruimelde amandelspijs
Verdeel het mengsel over de deegbodems.
Bak de bodempjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
(De vulling zal in de oven bubbelen en wat rijzen
maar dat zakt weer in als je ze uit de oven haalt
zo is er toch voldoende ruimte is om de chocoladevulling erin te doen)
Laat de bodempjes afkoelen.

Bereiding chocoladevulling

Breng de slagroom met de honing en de boter aan de kook.
Hak de chocolade haal de roommengsel van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe
Roer met een garde  totdat je een egaal mengsel hebt.
Meng er een eventueel een scheutje amandellikeur door.
Schep met een juslepel de chocoladevulling op de gebakjes
Laat de koeken 30 minuten in de vriezer opstijven
totdat de chocoladelaag goed gestold is.

Tip:

Zet een warmhoudplaatje op het vuur,
verwarm deze.en zet het vuur uit.
Plaats het bakvormpje een paar seconden op het warmhoudplaatje.
Keer de koek dan ondersteboven op je hand
Zo krijg je de gebakjes mooi uit de bakvormpjes
Laat de gebakjes op kamertemperatuur komen voor serveren.

Bron 24kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.