risolles

Risolles zijn gevulde flensjes met een groente-kipvulling
De flensjes worden gepaneerd en dan kort in olie gebakken
Geen moeilijk recept maar wel bewerkelijk
maar ik beloof je dat het echt de moeite waard zal zijn.

Ingrediënten vulling

  • 300 gram kipfilet
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 1 ui (gesnipperde)
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • 1/2 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel trassie
  • peper
  • 1 theelepel sambal (als je van pittig houd)
  • 1 eetlepel fijngehakte verse selderij
  • 50 gram doperwten (diepvries)
  • 50 gram winterpeen (grof geraspt)
  • 3 theelepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • zout

Ingrediënten beslag flensjes

  • 150 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eetlepel olie
  • 350 ml water

voor het paneren

  • 1 pakje paneermeel
  • 3 eieren (geklutst)
  • zonnebloemolie voor het frituren

 

Bereiding:
1 – Kip
Snijd de kipfillet in grove stukken
In een pan 500 ml koud water met het bouillonblokje
en de kipfillet aan de kook brengen.
Zodra het kookt het vuur uitzetten en dit 10 minuten laten staan.
Haal met een schuimspaan de kip uit het boullion,en snijd de kip in kleine stukjes
Van de kipbouillon alvast 200 ml in een schaaltje doen en apart zetten.

2 – wortels
Breng 500 ml water aan de kook
Los 1 theelepel suiker op in het kokende water en giet het water over de geraspte wortels
Laat dit zo 2 minuten staan en giet dan de wortels af.

3 – vulling maken
Verhit wat olie in een wok
Fruit de trassie en ui
Voeg de knoflook ketoembar peper en nootmuskaat en sambal toe.
Na 1 minuut fruiten de kip wortel doperwten
selderij en 2 theelepels suiker toevoegen.
Bloem in een keer toevoegen en blijven roeren tot alle bloem goed is opgenomen.
200 ml bouillon erbij doen en alles goed door elkaar mengen.
Na 2 minuten het vuur uitzetten.
Proef de vulling en voeg eventueel nog wat zout toe.
Vulling laten afkoelen en afgedekt in de koelkast zetten tot gebruik.

4 – Zet een diep bord klaar met paneermeel
+ een diep bord met 3 geklutste eieren

5 – Beslag voor de flensjes
Meng in een ruime kom het water ei zout en olie
Voeg de bloem in delen toe en roer met een garde tot je glad beslag hebt.
Verwarm een ruime koekepan en kwast de hete pan in met een beetje boter of olie.
Met een soeplepel wat beslag in de pan doen
zodat het nét genoeg is om de bodem te bedekken.
Bak de flensjes maximaal 1 minuut,
op het allerlaagste vuurtje tot ze is gestold,
maar niet bruin is gekleurd.

Om te voorkomen dat de flensjes scheuren
wacht je geduldig tot de flensjes los raken van de bodem
Het schudden met de pan en het proberen losmaken met een spatel zal het flensje doen scheuren.
Maak desnoods wat extra beslag om te oefenen ook bij mij ging het niet gelijk goed.
Let op:
Flensjes worden voor de risolles worden maar aan 1 kant gebakken.
Bewaar de flensjes op een met aluminiumfolie afgedekt bord.

6 – Vouwen
Het vouwen van de flensjes gaat het makkelijkst als ze warm zijn.
Afgekoelde flensjes zullen bij het vouwen namelijk gaan scheuren

a Schep wat van de vulling op de gebakken kant van de flensjes
b vouw de onderste zijde over de vulling
c vouw de linkerzijde over de vulling
d Vouw de rechterzijde over de vulling
e pakketjes 1 slag omhoog draaien
en het bovenste flapje ook vastplakken
Gebruik een likje beslag om de flapjes te plakken

vouwen van risolles

7 – paneren
Rol de risolles in het ei en zorg dat alles bedekt is.
Wentel het dan door de paneermeel en leg ze naast elkaar op een vel bakpapier.

8 – Frituren
Verwarm in een wok  een laagje van 4 cm olie
(tot ongeveer 170 graden)
Leg een schuimspaan klaar en een vergiet bekleed met keukenpapier

Frituur ze per 2 of 3 stuks tegelijk tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Laat de risolles rechtop uitlekken in een vergiet
Serveer de warme risolles met chilli sauce/loempia saus

tip voor het opwarmen van risolles

Verwarm een koekenpan zonder olie of vet
Bevochtig de risolles licht met water.
Leg de risolles in de hete koekenpan met deksel
Draai het vuur laag en wacht 10 minuten
Draai de risolles om en
verwarm nog 3 minuten zonder deksel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.